Studija koju je provela agencija Wikibuy otkrila je da mnogi Amerikanci ne mogu tačno prepoznati neke od najpoznatijih svjetskih logoa

This article is also available in: English

Izvor: wikibuy.com

Jedna studija, koju je provela kompanija Wikibuy, pokušala je odgovoriti na pitanje koliko su prepoznatljivi logoi nekih od top brendova SAD-a, a rezultati do kojih su došli prilično su interesantni.

Anketirali su 6.000 Amerikanaca o tome koliko dobro prepoznaju neke od najvećih brendova, a to su činili uz pomoć sitnih promjena logotipa nekih od najvećih firmi u sektorima tehnologija i maloprodaje, mijenjajući njihov font, boju ili dizajn.

Unatoč tome što je jedan od najprepoznatljivijih brendova u svijetu, osobito u SAD-u, 44 posto ispitanika u anketi nije moglo tačno prepoznati Apple-ov logo.

Koliko dobro potrošači prepoznaju top brendove? 4

Kod onih koji su pogriješili u svome izboru, najčešća varijanta koju su birali je ona na kojoj je list jabuke okrenut na pogrešnu stranu, a ovu opciju odabralo je 27 posto ispitanika. Ispitanici su bili sigurniji kada je u pitanju orijentacija cjelokupnog logoa, te je samo 17% ispitanika odabralo logotip na kojem je „griz“ na pogrešnoj strani.

Kada je riječ o Googleu, u anketi je promijenjena shema boja u logotipu, što je zbunilo 31% učesnika ankete.

Koliko dobro potrošači prepoznaju top brendove? 1

Iako je prema mnogim mjerilima najpopularnija web stranica na svijetu, i obrađuje 40.000 upita za pretraživanje svake sekunde, čini se da potrošači još uvijek ne mogu tačno identificirati ispravan redoslijed boja u Googleovom logu. 12% ispitanika u anketi odabralo je logo u kojem je prvo slovo crveno, a 11% se odlučilo za opciju u kojoj su zamijenjena mjesta crvenoj, žutoj i zelenoj boji.

Kada je u pitanju maloprodajni div Target, drugi po veličini u SAD-u, samo 50% Amerikanaca odabralo je odgovarajući logotip.

Koliko dobro potrošači prepoznaju top brendove? 2

Ovdje se anketa poigrala s fontom i bojom logotipa, kao i brojem prstena u „meti“. Promjena boje i fonta zbunili su većinu onih koji su „promašili metu“, budući da je 33% ispitanika odabralo ovu opciju. Kada je riječ o broju prstenova, ispitanici su bili sigurniji u svojim odabirima, pa je pogrešne logotipe ove vrste odabralo 16% ispitanika.

Gledano sa demografskog aspekta, žene su bile preciznije u prepoznavanju ispravnih logotipa, dok su mlađi ispitanici bili precizniji kada su u pitanju logotipi tehnoloških kompanija.

Koliko dobro potrošači prepoznaju top brendove? 3

Koliko dobro potrošači prepoznaju top brendove? 5

„Dakle, koliko dobro Amerikanci prepoznaju top brendove? Vjerojatno ne onoliko koliko bi marketing timovi ovih kompanija željeli,“ zaključeno je u anketi.