Agencija DDB Unlimited kreirala je inovativno iskustvo za putnike, koje su nazvali Take-off Tips

This article is also available in: English

Šta ako bi putnici koji čekaju da se ukrcaju u avion mogli razmijeniti savjete licem u lice sa drugima koji putuju u suprotnom smjeru?

Aviokompanija KLM Royal Dutch Airlines je sarađivala s kreativnom agencijom DDB Unlimited kako bi napravili bar u kojem su se putnici mogli sastati kako bi razmijenili lokalne savjete u zračnim lukama u Nizozemskoj, Norveškoj i Brazilu. Ovaj novi doživljaj putovanja nazvali su „Take-Off Tips“ ili „Savjeti pred polijetanje“, a implementiran je uz pomoć 3D-skeniranja lica i tehnologije holograma.

Umjesto da pasivno čekaju na let, KLM je za putnike tako stvorio inovativan način dijeljenja neprocjenjivih lokalnih savjeta i kulturnih uvida koje njihovi putnici ne mogu dobiti čitanjem turističkih vodiča. Putem veze uživo, putnici mogu razgovarati s hologramom putnika na drugom kraju svijeta, na njihovoj sljedećoj destinaciji, gledajući jedni druge ravno u oči.

„Mnogi putnici se dosađuju u zračnoj luci dok čekaju svoj let. Sa projektom ‘Take-off Tips’ želimo im dati korisniji i nezaboravniji način da provedu svoje vrijeme. Ova nova KLM inicijativa je dobar primjer načina na koji kombiniramo uvide s inovacijama kako bismo pokazali da je KLM broj jedan u službi za korisnike“, rekao je Ed van Bennekom, kreativni direktor DDB Unlimited.