Medicinska kozmetička industrija u Kini vrijedila je 9.7 milijardi USD u 2017., a novi propisi će zasigurno značajno utjecati na ovu industriju

This article is also available in: English

Kineska Agencija za hranu i lijekove (CFDA) donijela je nove propise koji zabranjuju brendovima da prodaju svoje kozmetičke proizvode kao „medicinske“, tj. da komuniciraju tvrdnje kako proizvodi donose medicinsku korist korisnicima.

Cilj ovih propisa je zaustaviti raširenu praksu obmanjujućeg oglašavanja u Kini, i osigurati usklađenost s međunarodnim FDA standardima, piše Jing Daily.

Nakon što su doneseni novi propisi, kineska stranica za e-trgovinu Taobao, u vlasništvu Alibabe, izdala je upozorenje prodavačima da će pretrage za terminom „medical cosmetics“ biti blokirane na njihovoj web stranici. I druge kineske e-trgovine također su blokirale slična pretraživanja.

Industrija medicinske kozmetike u Kini vrijedila je 9,7 milijardi dolara u 2017. godini, dok je u 2013. ista industrija vrijedila 3,4 milijarde dolara. Očekuje se kako će ove regulatorne promjene uvelike utjecati na ovu industriju.

Novi zakoni će uskladiti tržište s drugim zemljama te će izvršiti pritisak na brendove da osiguraju da su prijevodi jezika i terminologije ispravni i da se pridržavaju smjernica.