Prenemaganje jednog od najboljih fudbalera svijeta na terenu učinilo je ovaj oglas KFC-a iz Južne Afrike globalno viralnim

This article is also available in: English

Piše: Adnan Arnautlija

Posljednjih dana cijeli se internet smije jednom oglasu za KFC Južne Afrike, a sve zahvaljujući brazilskoj zvijezdi Neymaru da Silva Santos Júnior. Facebook feedovi su od početka Svjetskog prvenstva zatrpani postovima o fudbalu, ali nakon utakmice Brazila protiv Meksika, jedan oglas se raširio po cijelom svijetu, s naslovima kao što je “KFC trolling Neymar” ili slično. I nije teško vidjeti zašto. Prenemaganje koje je Neymar izvodio tokom te utakmice neodoljivo podsjeća na glumca u ovom videu.

Ipak, treba napomenuti da je oglas „Keep Rolling“, koji je izradila agencija Ogilvy Cape Town i režirala Karien Cherry iz Giant Filmsa, izbačen sedmicama prije utakmice za koju se redovno vezuje. Ako nas pitate, ta činjenica čini ovaj oglas još impresivnijim. +

Naime, kreativci koji su radili oglas bili su svjesni činjenice da će oči cijelog svijeta biti uprte ka Svjetskom prvenstvu u Rusiji, i tome su dodali uvid o jednoj od zloglasnih strana fudbala. Jedna od glavnih zamjerki koje ljudi imaju protiv fudbala je glumljenje povreda, u kojem neki fudbaleri zaslužuju ništa manje nego Oscara. Bilo je samo pitanje vremena kada će se neki igrač početi bacati po terenu i jaukati ne bi li iznudio slobodan udarac, pa možda čak i jedanaesterac.

I najbolju „izvedbu“ u ovome smislu pružio nam je niko drugi nego jedan od najboljih fudbalera svijeta. Zahvaljujući Neymaru, oglas je doslovno obišao svijet i postao viralan. Video objavljen na službenom kanalu KFC South Africa u vrijeme pisanja ovog teksta ima preko 2 miliona pregleda! Ali mnogo je toga što se ne može niti izmjeriti. Ako dodamo ovim pregledima i one na repostovima videa, zezancije koje su pravili sami fanovi, i globalnu medijsku pozornost, doseg ovog oglasa je apsolutno masivan.

Mislim da bi KFC definitivno trebao smisliti neki način da se dostojno zahvali Neymaru na ovoj pomoći!