Umjetna inteligencija na balkanski način

This article is also available in: English

Machine Learning, strojno učenje i umjetna inteligencija… ako vam se čini da u zadnje vrijeme češće čujete ove pojmove nego zadnji hit Magazina, možda vas intuicija ne vara. Ne brinite, roboti nisu (još) preuzeli svijet, ali sigurno su zakoračili u naše svakodnevne živote i utječu na način na koji radimo i zabavljamo se, a u svakodnevnoj interakciji s ljudskim bićima svakako im pomaže i umjetna inteligencija. Naime, takvi sustavi mogu učiti sami, što znači da napreduju na osnovu prethodnih veza i postaju sve pametniji.

Do sada je bilo svega nekoliko praktičnih primjena ove tehnologije na našim prostorima, a kako bi približili tehnologiju široj javnosti, agencija DRAP napravila je web koji generira kafanske stihove na zadani naslov. Tako je nastao Kafanabot, mjesto gdje roboti (s dušom) umjesto vas slažu stihove (www.kafanabot.me). Inspiracija im nije pejzaž niti nesretna ljubav, već more do sad napisanih pjesama. Web korisnici imaju mogućnost promjeniti stihove koji im se ne sviđaju klikom na njih, a bot će im generirati nove. Tako bot uči i u budućnosti će biti sve bolji. Ovaj projekt inicijalno je nastao kao vježba na predavanjima iz dubokog učenja u centru za inovacije HUB385, izvorni kod dostupan je na ovome linku.

Koliko „stihoklepanje“ dobro ide, testirajte sami, i ne zaboravite da sa svakom pjesmom ovi budući pjesnici postaju sve bolji i bolji. I tko zna, možda pjesma koju generirate postane novi hit ili završi u nekoj srcedrapateljskoj zbirci poezije.