Ova platforma osvaja sve više udjela na tržištu zahvaljujući marketerima koji preusmjeravaju svoje budžete sa drugih platformi, ali ne bez određenih rezervi i briga

This article is also available in: English

Nedavno je objavljeno da se prihod Amazona od prodaje oglasa gotovo udvostručio, u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši 3,4 milijarde dolara u četvrtom kvartalu 2018. godine. Sad dolazi i nova studija digitalnih marketera koja takođe nagovještava nastavak snažnog rasta ovog dijela poslovanja za najveću e-commerce kompaniju svijeta.

Kompanija posvećena oglašivačkim tehnologijama, Nanigans, u saradnji s istraživačima iz Advertiser Perceptions, tvrdi da polovica američkih trgovaca u 100 maloprodajnih kompanija, koje generiraju najmanje 50 miliona dolara godišnje kroz ulaganja u digitalno oglašavanje, očekuju da će povećati svoje budžete namijenjene Amazonu ove godine.

Ove maloprodajne kompanije već usmjeravaju 14% svojih proračuna za digitalno oglašavanje na Amazon, što kompaniju za sada svrstava na treće mjesto iza Googlea (21%) i Facebooka/Instagrama (19%). Ali kažu da će budžete za Amazon povećati u prosjeku za 25 % u 2019. godini.

Otprilike trećina njih planira prebaciti ova sredstva sa budžeta za Facebook/Instagram (34%) i Google (29%), dok 41% planiraju nova povećanja budžeta kako bi pokrili povećane troškove za Amazon.

Prema rezultatima istraživanja, trgovci smatraju da Amazon nadmašuje i Google i Facebook/Instagram na nekim ključnim indikatorima uspješnosti, iako su izrazili određene rezerve u vezi s njegovom platformom za oglašavanje.

Njih 40% kažu kako su zabrinuti zbog činjenice da Amazon posjeduje previše njihovih podataka, a gotovo trećina njih (31%) smatraju maloprodajni dio poslovanja Amazona kao direktnu konkurenciju njihovom sopstvenom poslovanju.

Uz to, više od polovice (57%) ispitanika predviđaju kako će eventualno i Amazon zloupotrijebiti korisničke podatke, kao što su to uradili i drugi veliki digitalni igrači, dok 48% očekuje da će potrošače sve više odbijati iskustvo s oglašavanjem na ovoj platformi.