Kampanja Podržimo dobre medije poručuje da javni medijski servisi na inovativan način obavještavaju, nadahnjuju i uključuju javnost širom Evrope

This article is also available in: English

EBU, Evropska radiotelevizijska asocijacija, je prije pet dana lansirala kampanju Podržimo dobre medije s kojom želi u javnosti istaknuti pozitivan uticaj djelovanja javnih medija u društvu. To je prvi put da su se javni medijski servisi iz cijele Evrope udružili u svjetlu širenja lažnih vijesti, političke nestabilnosti, sporova u pogledu finansiranja i uspona ponuđača internet sadržaja, i da komuniciraju na jedinstven način. Ta događanja javnosti često skrivaju istinu da su javni medijski servisi jedan od najdragocjenijih stubova demokratskog društva.

Kampanja Podržimo dobre medije poručuje da javni medijski servisi na inovativan način obavještavaju, nadahnjuju i uključuju javnost širom Evrope. Kampanja sa različitim pričama pojedinaca, koji opisuju kako su se njihovi životi promijenili zbog praćenja sadržaja javnih medijskih servisa, dodatno potkrepljuje rezultate istraživanja EBU koje je pokazalo neposrednu povezanost između država koje imaju dobro razvijene medijske servise i višeg stupnja demokratije.

Noel Curran, generalni direktor EBU, je povodom početka kampanje izjavio:

»Od ključnog je značaja da podsjetimo ljude na važnu ulogu javnih medija u društvu i u svakodnevnom životu. Javni medijski servisi su najveći unvestitor u evropsku audivizuelnu produkciju, novinarstvo i audiovizuelnu kulturu. Svakodnevno pozitivno utiču na živote ljudi po cijeloj Evropi. To je ključna činjenica za povod kampanje Podržimo dobre medije, koja upravo tako i pokazuje kako su javni medijski servisi nadahnuli ljude da slijede svoje snove. Od Francuske do Portugala i Slovenije brojni pojedinci kroz svoje osobne priče govore o tome kako su sadržaji javnih medijskih servisa uticali na njihove živote. Bez obzira na to da li se radi o olimpijskom sportisti kojeg je za takmičenje nadahnulo praćenje sporta na televiziji, ili o ljudima koji su svoje živote posvetili pomoći izbjeglicama nakon što su čuli izvještaje o izbjegličkoj krizi, ponosan sam da smo mogli te priče prenijeti svoj evropskoj javnosti.«

EBU istraživanje govori kako javni medijski servisi pobljšavaju svakodnevne živote pojedinaca i društva kao cjeline jer:

  • se ključni društveni pokazatelji, npr. sloboda štampe i nizak stepen korupcije, statistički povezuju s efikasnošću javnih medijskih servisa u pojedinoj državi,
  • su u 56 država, gdje su javni mediji dio EBU, javni medijski servisi značajan poslodavac obzirom da svi zajedno imaju oko 250.000 uposlenika,
  • javni medijski servisi postaju primjer u zapošljavanju žena na rukovodnim položajima. U javnim medijskim servisima koji su dio EBU, među rukovodiocima je 22% žena što je vrlo veliki procenat u poređenju s činjenicom da u evropskoj privredi žene na rukovodećim pozicijama čine samo 3,4%.

Podatci EBU govore da su javni medijski servisi ključni akter za produkciju sadržaja na evropskim tržištima.

  • Javni medijski servisi u Evropi najviše ulažu u proizvodnju originalnih sadržaja i doprinose mnogo više nezvaisnoj produkciji nego što to čine komercijalni mediji.
  • Javni medijski servisi troše 2,6 puta više novca za produkciju novih sadržaja nego Amazon i Netflix zajedno.
  • Skoro dvije trećine programa, kojeg emituju članice EBU, su izvorni programski sadržaji, a 87 % njih je producirano u izvornoj državi ili državi članici EU.

 

Glavni film:

Jan, Slovenija:

Suzana, Slovenija:

Irma, Španija:

Monika, Italija:

Hans, Njemačka:

 

Više informacija o kampanji Podržimo dobre medije je na raspolaganju na internet stranici www.podprimodobremedije.si