Ivana je studentica kinematografije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, pa filmovi čine veliki dio njenih umjetničkih interesa

This article is also available in: English

Adobe je objavio svoju novu listu nadolazećih zvijezda fotografije,  Adobe Rising Stars of Photography, predstavivši najbolje, još uvijek relativno nepoznate fotografe iz cijelog svijeta.

Lista sadrži šarolik spektar talentovanih fotografa, od 14-godišnjeg zaljubljenika u divljinu, do Venecuelanskog fotoreportera, a među njima je i Ivana Pejak iz Srbije koja zasigurno ima svijetlu budućnost u svijetu umjetnosti. Obavezno provjerite njen instagram account @neocek_ivana.

Pogledajte svih deset zvijezda u listi ispod.

Ivana Pejak, Srbija

Dob: 20
Instagram: @neocek_ivana
Website: www.ivanapejak.photography

Dvadesetogodišnja Ivana je ušla u svijet fotografije vrlo rano. Sa štihom za romantiku, Ivana posebno voli kombinirati portrete s uličnom fotografijom, i uživa u pronalaženju sebe kroz različite oblike umjetnosti. Ivana je student kinematografije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, pa filmovi čine veliki dio njenih umjetničkih interesa.

Andile Buka, Južna Afrika

Dob: 27
Instagram: @buka_andile
Website: cargocollective.com/andilebuka

Iako Andile ne dolazi iz kreativnih korijena, odlučio je napustiti stabilnu karijeru da bi se bavio fotografijom. Nakon prvog neuspješnog pokušaja da radi kao freelancer, Andile se vratio na regularni posao dvije godine, prije nego što se okušao u fotografiji po drugi put. Dao je sebi šest mjeseci da je „shvati“ prije nego što se potpuno odrekne svoga sna, i srećom nikada se nije pokajao. Samouk i još uvijek u ranim danima svoje freelance karijere, Andile je motiviran željom da unaprijedi svoje kreativne vještine. Također je strastven biciklista, pa sa svoga bicikla upoznaje stanovnike Johannesburga kroz objektiv fotoaparata.

Adriana Loureiro Fernandez, Venecuela

Dob: 28
Instagram: @estascalles
Website: www.adrianaloureiro.com/home

Još u srednjoj školi Adriana je počela istraživati dokumentarnu fotografiju kroz dugoročnu priču o grafitima u Caracasu, u Venecueli. Pretačući svoju strast za pripovijedanjem u fotografiju, Adriana kao freelancer radi za različite informativne medije u posljednje tri godine. Ona pokazuje snažno razumijevanje boja, svjetlosti i čovječnosti u svojim fotografijama, a posebno u svojim radovima u dokumentarnom stilu.

Tarryn Hatchett, Južna Afrika

Dob: 29
Instagram: @tarrynfrancis
Website: tarrynhatchettphotography.tumblr.com

Tarryn je počela svoje kreativno putovanje studijem glume, ali je brzo shvatila da želi više kontrole nad svojim kreativnim procesom – od rođenja koncepta do njegove krajnje izvedbe. Uvijek je bila opsesivni kreativac i plodonosan slikar, da bi se prije tri godine potpuno predala fotografiji, u koju pretače svoju dugogodišnju ljubav prema kinematografiji i vizualizira svoje radove u kinematografskom stilu. Ono što voli u ovom zanatu je hvatanje suštine osobe kroz portrete, i istraživanje ideja karaktera i identiteta. Njezina modna fotografija je nježna, ali napeta, sa smislom za humor. Ona se nada da će njezin jedinstveni fotografski izražaj i stil dovesti do prilika za veće modne i portretne angažmane.

Sofi Lundin, Švedska (živi i radi u Ugandi)

Dob: 36
Instagram: @sofi_lundin
Website: sofilundin.com

Fotografija Sofi Lundin je karakteristična zbog njenog ubjeđenja da čovječanstvo uvijek mora biti izraženo u reportaži, bilo da se radi o priči o izbjeglicama u Južnom Sudanu ili o LGBT zajednici u Ugandi. Ova švedska fotografkinja i novinarka sa sjedištem u Ugandi radi za međunarodne medije i nevladine organizacije. Sofi je prije svega humanitarac, a fotografiju koristi kao medij kroz koji priča bitne priče.

Andrew Nowacki, Kanada

Dob: 19
Instagram: @andrewnowacki_

Tokom šetnji kroz prirodu oko njihove vikendice, otac Andrewa Nowackog mu je stalno zadavao fotografske izazove još od mlade dobi. Andrew je naučio manipulirati sjenama i svjetlom, a privukla ga je i minimalistička arhitektura. Zbog strasti za muzikom djeluje i u lokalnom kolektivu u Montrealu koji spaja vizualnu umjetnost i underground muziku. Andrew je osobito strastven kada je u pitanju ovaj kolektiv, zbog svoje sposobnosti da okupi njegovu zajednicu.

Ben Ruef, SAD

Dob: 14
Instagram: @benruef

Kada 14-godišnji Ben nije na surfanju može ga se naći sa kamerom u ruci. Iako je počeo snimajući fotografije skejtanja sa svojim prijateljima, Ben je proširio svoj fotografski stil kroz porodične posjete nacionalnim parkovima, gdje je razvio ljubav za snimanje divljih životinja iz neposredne blizine. Nakon što je dobio vlastiti fotoaparat, nastavio je snimati biljni i životinjski svijet i krajolike, a razvio je osobit interes i za timelapse snimanje. Fotografije prirode ga očaravaju, jer je kod njih ključni faktor biti na pravom mjestu u pravo vrijeme kako bi se dobio najbolji snimak.

Ashleigh Scully, SAD

Dob: 15
Instagram: @ascullyphoto
Website: www.ashleighscullyphotography.com

Ashleigh Scully je uspješna mlada fotografkinja koja svojim snimcima prirode želi podići svijest o očuvanju divljine. Iz svoga grada, New Jerseya, Ashleigh je proputovala širom SAD-a kako bi snimala svoje fotografije. Ova srednjoškolka donira mnoge od svojih slika poznatim organizacijama predanim očuvanju prirode i divljih životinja, a održala je i brojne prezentacije o raznim temama očuvanja prirode. Fokus njenog fotografskog rada je stvaranje slika koje daju uvid u emocije lokalne faune SAD-a, otkrivajući individualno i familijarno ponašanje divljih životinja, koje inače ne bi imali priliku vidjeti. Njeni omiljeni subjekti uključuju crvenu lisicu, smeđe i grizli medvjede, te sve vrste sjevernoameričkih sova. Ashleigh se nada da će njezine slike omogućiti gledaocima osjećaj empatije i poštovanja prema svim stvorenjima.

Iggy Smalls, Norveška (radi u Španiji)

Dob: 25
Instagram: @norsksalami
Website: www.iggysmalls.com

Za Iggy Smalls ljubav prema fotografiji je nešto svojstveno njenoj porodici. Njezin otac, djed i pradjed su svi bili fotografi iz hobija, pa nije bilo iznenađujuće kada je Iggy počela snimati polaroid fotografije u dobi od 10 godina. Ona je, međutim, prva u svojoj porodici koja je fotografiju prenijela na sljedeću razinu i nastavila se baviti njom u vidu karijere. Uživa uroniti u živote drugih ljudi kroz fotografiju „sporih vijesti“, i voli sarađivati sa drugima na većini projekata. Trenutno radi kao freelancer u Barceloni.

Zoë Urness, SAD

Dob: 33
Instagram: @zoeurness
Website: zoeurnessphoto.com

Zoë Urness je domorotkinja iz naroda Tlingit, sa Ajlaske. Njezini portreti savremenih domorodaca usmjereni su na dijeljenje lijepih i moćnih slika starosjedilaca Amerike, te zemlje i tradicija koja njeguju. Njezin jedinstveni stil spaja dokumentarnu i likovnu umjetnost, a njene fotografije odražavaju kako osjetljivost i snagu predaka njenih subjekata, tako i premoštavanje činjenice da su starosjedioci bili ovdje davno, ali su i danas tu – „Still Here“.