Babaja je postala jedina žena u Savjetu bivših predsjednika i jedina žena u povijesti te organizacije koja je do kraja odradila predsjednički mandat

This article is also available in: English

Nakon više od jednog desetljeća aktivnog djelovanja u Svjetskom savjetu za dizajn ico-D te gotovo sedam godina na njegovu čelu – najprije u ulozi Glavnog tajnika, zatim Predsjednice i Bivše predsjednice – službeno je završen mandat hrvatske dizajnerice Ive Babaje u tom svjetskom udruženju. Tijekom tog mandata, udruženje je uspjela temeljito reorganizirati, modernizirati i izvući iz najveće krize od njegovog osnivanja 1963.

International Council of Design – ico-D krovna je međunarodna dizajnerska organizacija koja danas okuplja oko 200 strukovnih udruženja dizajnera iz 70 zemalja. Osnovana 1963. dugi je niz godina djelovala pod imenom Icograda (International Council of Graphic Design Associations), zatim pod istim akronimom kao Svjetski savjet za komunikacijski dizajn, da bi od kraja 2014. godine bila preimenovana i reorganizirana kao Svjetski savjet za dizajn koji otad okuplja sve dizajnerske dicscipline.

Provodeći korjenite promjene, Babaja je u svojem mandatu odigrala ključnu ulogu u redefiniranju percepcije dizajna kao multidisciplinarne aktivnosti, ali i u transformaciji organizacije iz jednodisciplinarne u multidisiciplinarno udruženje, što i sama ističe kao najveću, povijesno važnu promjenu za Svjetsko vijeće za dizajn. Tadašnja Uprava, pod njezinim vodstvom, radi na restrukturiranju ustroja članstva podjelom na tri kategorije (profesionalna praksa, edukacija i promocija) čime je, uz financijski oporavak organizacije, članovima omogućen mnogo veći utjecaj na stvaranje programa nego što je to prije bilo moguće. Još je važnija činjenica da su pozitivne promjene primjećene i od strane bivših članica poput američke AIGA-e, koje su se odlučile vratiti članstvu, a svojedobno su napustile organizaciju zbog zastarjelih pogleda na struku. Babajin izvještaj Glavnoj skupštini Icograde nakon uspješnog restrukturiranja nagrađen je 10-minutnim aplauzom, a upravo ti rezultati osigurali su da 2013. godine bude izabrana za predsjednicu Icograde sa 96 posto glasova, što upisuje i Hrvatsku na mapu zemalja predsjednika.

Za vrijeme njenog predsjedničkog mandata, Icograda se konačno transformirala u ico-D (krajem 2014.). Završetkom mandata 2015. godine, Babaja je postala jedina žena u Savjetu bivših predsjednika, a ujedno i jedina žena u povijesti te organizacije koja je do kraja odradila predsjednički mandat.