U Portorožu je završena 19. Slovenska marketinška konferencija na kojoj je više od 400 učesnika saslušalo 24 slovenskih i inozemnih predavača. Veliku prašinu podiglo je istraživanje Mind Wide Open u kojem su učestvovali marketinški stručnjaci iz 120 slovenskih poduzeća

Društvo za marketing Slovenije, poduzeća Bisonde i Pristop te Ekonomski fakultet Univerziteta u Ljubljani su pripremili istraživanje Mind Wide Open koje je provedeno u proljeće ove godine među 120 marketinških direktora u Sloveniji. Rezultate istraživanja je na 19. Slovenskoj marketinškoj konferenciji predstavila Nataša Mithans iz Pristopa. Objasnila je da 40 odsto poduzeća ne prikuplja podatke o kupcima, a 60 odsto onih koji ih prikupljaju čine to s namjerom da očuvaju lojalnost kupaca (za poboljšanje proizvoda, povećanje prodaje, očuvanje kupaca), ali ne i za gradnju dubljih odnosa sa njima (poboljšanje kupčevog iskustva, ciljane marketinške kampanje, individualizirane ponude). U Sloveniji tako samo 9 odsto poduzeća sluša šta kupci govore o njihovim proizvodima i uslugama, dok u svijetu svoje kupce u potpunosti razumije čak 48 odsto poduzeća.

Istraživanje je usmjereno i na područje digitalnog svijeta pa je tako utvrđeno da je 59 odsto marketinških direktora spremno za višekanalni marketing, 45 odsto za sadržajni marketing, samo 36 odsto na tzv. ‘big data’, dok je polovica anketiranih svjesno uticaja društvenih mreža na njihov brend. Pri tom ih većina (90 odsto), smatra da su ovladali internet marketingom.  S druge strane, upotreba novih tehnologija je još uvijek u povojima jer samo 30 odsto poduzeća koristi mobilno oglašavanje, a 38 odsto mobilne aplikacije. Efikasnost digitalnog marketinga mjeri 49 odsto ispitanika. U poređenju marketinškog budžeta namijenjenog digitalnom marketingu, slovenski u prosjeku iznosi svega 14 odsto, dok su u svijetu ti procenti uglavnom iznad 25 odsto, 23 odsto poduzeća namjenjuje digitalnom marketingu čak više od polovice marketinškog budžeta.

Kod pitanja opravdanosti ulaganja u marketing, od slovenskih se marketinških direktora očekuje objašnjenje investicije. To, naime, očekuje čak 81 odsto direktora slovenskih poduzeća. Trenutno donosnost mrketinških investicija mjeri samo trećina direktora marketinga (prije svega upotrebljavaju metrike kao što su prodaja, zadovoljstvo kupaca i tržišni udio).

MWO istraživanje pokazuje da je marketing još uvijek u ulozi komunikatora. Od četiri marketinških P-ija čak 80 odsto anketiranih navodi da imaju uticaj na komunikaciju (taj procenat u svijetu je manji i iznosi 73 odsto). Slijedeći P je proizvod na kojeg utiče 56 odsto, na cijenu 32, dok na prodajni kanal uticaj ima samo 25 odsto direktora marketinga.

Zaključci istraživanja su snažno odjeknuli među učesnicima Slovenske marketinške konferencije.  Marketinški stručnjaci su, prije svega, iznenađeni činjenicom da je među anketiranim samo 29 odsto takozvanih ‘pobjednika’, dakle onih koji su u koraku s trendovima i kupcima, dok preostali još traže pravu kombinaciju poznavanja kupaca i uticaja na četiri marketinška P-ia. Gotovo polovica anketiranih dobro poznaje svog kupca, ali su još uvijek previše zarobljeni u ulozi tržišnih komunikatora. Odgovor za prelazak u ‘pobjednike’ je u poznavanju kupaca, naprednih digitalnih komunikacija i efikasnosti. Mithansova je tako zaključila da je »korak u pravom smjeru višekanalni pristup, od transakcije ka interakciji, treba upravljati sa svim P-ijevima, potražiti svoju ulogu u drugim poslovnim procesima i transparentno dokazati svoju dodanu vrijednost«.