Da li je ovo prekretnica u trendu in-house rada, i hoće li ovo značiti dobitak za Intelove postojeće eksterne agencije?

This article is also available in: English

Četiri godine nakon što je uspostavio svoju in-house agenciju, Agency Inside, Intel je sada smanjuje u sklopu „rekalibriranja“ marketinške strategije. U pitanju je potez koji ide suprotno od trenutnog trenda gdje kompanije prebacuju sve više kreativnog rada in-house, navodi se u izvještaju iz WARC-a.

Prema pisanjima strukovnih medija, samo trećina od 90 zaposlenika bit će zadržana u agenciji koju je Ad Age proglasio In-house agencijom godine 2017., i koja je odgovorna za odmak od tradicionalnog džingla brenda, ali i promjenu percepcije brenda među potrošačima. Kompanija je to postigla oglasima koji su uključivali neočekivane zvijezde kao što su Lady Gaga i Tom Brady, te obaranjem rekorda za najviše dronova podignutih u zrak u istom trenutku.

Tada je CMO kompanije Steve Fund na prošlogodišnjoj ANA konferenciji primjetio: „preokrenuli smo [negativni] trend po svim mjerilima brenda, i povećali njegovu vrijednost u posljednje dvije godine nakon nekoliko godina opadanja,“ a usput su i pospiješili svoju vrijednost na tržištu.

No, sada Intel kaže „rekalibriramo našu marketinšku strategiju da budemo više orijentirani na B2B i ekosustav“.

Agency Inside je osnovana kako bi korisnicima prenijela neispričane priče brenda, i podigla svijest o njemu na globalnoj razini,“ izjavila je za Adweek Teresa Herd, potpredsjednica i globalna kreativna direktorica Intela.

„Ako pripovijedanje priča brenda više ne pokreće poslovanje na način na koji to Intel želi, onda se fokus organizacije, onakav kakav je danas, ne uklapa u cjelokupni marketinški koncept.“

Prema spekulacijama u industriji ovaj potez trebao bi pogodovati Intelovim postojećim vanjskim agencijskim partnerima, kao što je TBWA koja radi na B2B poslovima za njih, ali bi mogao biti i prekretnica prevladavajućem trendu na tržištu.