Usljed frustrirajućeg plasmana oglasa uz neprikladne sadržaje, agencija je odlučila privremeno povući svoje oglase sa platformi, a isto je uradila i britanska vlada

This article is also available in: English

Izvor: Adweek

Havas je povukao sva svoja ulaganja u oglašavanje na Google-u i YouTube-u u Velikoj Britaniji, navodeći kako žele više kontrole nad svojim inventarom, u nadi da zadrže svoje brendove podalje od neprikladnog ili uvredljivog sadržaja.

Prema izvještaju časopisa The Guardian, odluka francuskog giganta oglašavanja došla je nakon neuspješnih razgovora sa Google-om koji nije mogao „pružiti konkretne garancije“ koje se odnose na mjesta gdje se pojavljuju oglasi. U izvještaju se navodi kako se oglasi brendova pojavljuju uz YouTube spotove bijelih nacionalista i terorista.

U petak popodne, glasnogovornik Havas-a je potvrdio odluku, objašnjavajući da je taj potez više „kratka pauza“ a ne stalni prekid saradnje.

„Odluka našeg tima u Velikoj Britaniji da pauziraju aktivnosti s našim partnerom Google-om je privremeni potez od strane lokalnog tima u ime naših klijenata u Velikoj Britaniji i njihovih specifičnih potreba“, izjavio je glasnogovornik u email-u za Adweek. „Havas Grupa neće preduzimati takve mjere na globalnom nivou. Radimo sa Google-om na rješavanju problema, tako da se možemo vratiti korištenju ove vrijedne platforme u Velikoj Britaniji.“

Ove vijesti o Havas-u (koji godišnje ulaže oko 175 miliona eura na digitalno oglašavanje u ime klijenata u Velikoj Britaniji) praćene su i izvještajima kako britanska vlada i druge organizacije također povlače svoje oglase od ovog tehnološkog giganta.

Po ovom pitanju oglasio se i izvršni direktor WPP-a Sir Martin Sorrell, koji je također kritizirao Google i njegovog rivala, Facebook. (Prema nekim procjenama, Google i Facebook primaju oko 85 posto svog novog ulaganja u digitalno oglašavanje.)

„Oduvijek smo govorili da su Google, Facebook i drugi medijske kuće, i imaju iste odgovornosti kao i svaka druga medijska kompanija“, rekao je Sorrell. „Ne mogu se maskirati kao tehnološke kompanije, posebno kada serviraju oglase. GroupM, koja je vodila ili podržavala svaku inicijativu za podizanje standarda u lancu opskrbe digitalnih medija, je u razgovorima sa vlasnicima digitalnih medija na najvišem nivou, kako bi ih ohrabrila da pronađu odgovore na ova pitanja sigurnosti brendova.“