Ovogodišnje prijave ocjenjivat će dva žirija sastavljena od 22 vrhunska međunarodno priznata stručnjaka iz kreativne industrije

This article is also available in: English

Jubilarni 25. međunarodni festival kreativnosti Golden Drum, koji će se održati od 17. do 19. oktobra 2018. godine u Portorožu, Slovenija, primio je kreativne ideje iz 28 zemalja koje će se natjecati za ovogodišnje nagrade. Finalisti će biti poznati u srijedu, 17. oktobra 2018, dok će pobjednici biti objavljeni u petak, 19. oktobra 2018. godine tokom ceremonije nagrada Golden Drum-a s početkom u 20.30 sati.

Od 28 zemalja koje se natječu ove godine, Rumunija je dostavila najveći broj prijava – 188 (165% više nego prošle godine), a slijedi je Ruska federacija sa 149 prijava. Najveći rast prijavljenih radova zabilježen je iz Makedonije, koja je poslala 600% više radova u odnosu na 2017. Po prvi put u historiji Golden Druma, na popisu zemalja koje imaju pravo natjecati se na festivalu dodani su Španija i Portugal.

25. Golden Drum ove godine donosi mnoge novosti u natjecateljskom programu. „Takva radikalna promjena bila je odvažna za nas, ali agencije su prihvatile izazov i poslali su i više radova nego što smo očekivali. Oni zaista brinu o poslovanju, ali ne žele business as usual“, izjavio je Stojan Pelko, potpredsjednik natjecateljskog odbora Golden Druma, koji je pomogao redefinirati natjecanje ove godine.

Ove godine će se za Golden Rose Award natjecati 196 različitih agencija koje su prijavile svoje kreativne radove, 28 različitih agencijskih mreža će se natjecati za Golden Net Award, te 103 nezavisne agencije za Golden Dragon Award.

Najviše prijava u WHAT sekciji prijavljeno je u grupama F Reach (13,25%), H Craft (12,45%) i A Film (8,94%), dok je u sekciji WHY vodeća grupa Z Social good (9,54%), a slijede je grupe V Entertainment (6,43%) i S Activation (5,93%).

Young Drummers natjecanje primilo je 172 plakata od mladih kreativaca, a tema ove godine je jačanje brenda grada Pirana – Tartinijevog grada.

Mojca Briščik, predsjednica Golden Drum festivala, objasnila je: „Izuzetno smo zadovoljni rezultatom, budući da vidimo rast u konkurenciji Young Drummers, dok su prijave za glavno natjecanje ostale na prošlogodišnjoj razini, bez obzira na ekonomske poteškoće na turskom tržištu, koja je uvijek imala snažno prisustvo na festivalu. Među ostalima, ove godine još nekoliko mreža i zemalja natječu se za prestižne nagrade. Vjerujem da će ovogodišnji žiri sigurno imati težak posao pred sobom.“

Ovogodišnje prijave ocjenjivat će dva žirija sastavljena od 22 vrhunska međunarodno priznata stručnjaka iz kreativne industrije. Dušan Drakalski, glavni kreativni direktor za Evropu u Ray Productions, predsjednik je WHAT žirija, dok je Adrian Botan, globalni izvršni kreativni direktor za McCann Worldgroup i predsjednik Evropskog vijeća za kreativno liderstvo, na čelu WHY žirija. Prijave na Young Drummers natjecanju ocjenjivat će posebni žiri s 5 članova, na čelu s Josefine Richards, kreativnom direktoricom agencije INGO Stockholm.

Više o Golden Drum festivalu nađite na adresi www.goldendrum.com.