Festival poziva hrabre da pogledaju jedan film, ali zatvoreni sami, u kovčegu

This article is also available in: English

Izvor: AdAge

Göteborški filmski festival osmislio je posebnu aktivaciju za promociju nadolazeće premijere znanstveno-fantastičnog filma “Aniara”, u kojem je čovječanstvo prisiljeno pobjeći sa Zemlje, a ideja im je u najmanju ruku jeziva.

Festival i njihova agencija Stendahls su naime kreirali „najklaustrofobičnije“ kino na svijetu, i moramo priznati da se slažemo sa tom tvrdnjom jer pozivaju fanove da pogledaju film zatvoreni u kovčegu.

Ljudi se mogu prijaviti online kako bi dobili priliku da ih ubace u kovčeg dimenzija 210×60 cm. Kovčezi naravno imaju ventilacijske otvore i opremljeni su ugrađenim ekranima i zvučnicima. Svaki kovčeg se pomno prati, i svaki je opremljen panik tasterom – za svaki slučaj.

Projekcije će se raditi između 27. i 31. januara/siječnja, a svako će iskustvo trajati nešto više od tri sata s nasumično odabranom grupom od osam osoba.

„Ovo će biti izazovno iskustvo, koje će pojačati osjećaj samoće u dubokom svemiru, što je nešto što karakterizira film ‘Aniara’. Željeli smo istražiti šta se događa kada gledate ovaj film u takvim ekstremnim uslovima“, kaže Jonas Holmberg, kreativni direktor filmskog festivala u Göteborgu. „Projekcije bi čak mogle pokrenuti nekoliko pitanja o smjeru u kojem se čovječanstvo kreće.“