Ovaj unosni posao imao je potencijal da pomogne Google-ove napore u polju cloud computinga, ali i da bude vjetar u leđa u utrci sa Amazonom i Microsoftom

This article is also available in: English

Google je povukao svoju ponudu za cloud computing ugovor sa Pentagonom vrijedan 10 milijardi dolara. Kompanija se odlučila poduzeti ovaj korak usljed zabrinutosti da bi ovaj posao mogao doći u sraz sa njihovim načelima o ograničenju primjene umjetne inteligencije u vojne svrhe.

Google već radi s američkom vojskom na zasebnom projektu, zbog kojeg su brojni od uposlenika kompanije već negodovali, pa je i to jedan od razloga zbog kojeg se kompanija odlučila povući iz utrke za rad na projektu pod akronimom JEDI – Joint Enterprise Defense Infrastructure cloud.

„Iako radimo na podršci američkim vlastima sa našim cloudom u mnogim područjima, nećemo se natjecati za Jedi ugovor, prije svega zato što nismo dobili garancije da bi bio usklađen sa našim AI načelima, i drugo, utvrdili smo da postoje dijelovi ugovora koji su bili izvan opsega naših trenutnih certifikata i ovlasti,“ rekla je glasnogovornica Googlea.

Unosni ugovor imao je potencijal da pomogne Googleove napore u polju cloud computinga, što bi bilo neprocjenjivo u njihovoj utrci s Amazonom i Microsoftom na tom polju.

Ponude su trebale biti predane u petak, a povlačenjem Googlea favorit za osvajanje ovog posla sada je Amazon Web Services.