Google se u Evropi suočava i sa sve strožijim regulativnim okruženjem, a najnoviji primjer su nedavne naredbe da revidiraju svoje potencijalno 'anti-konkurentne' prakse sa blokiranjem oglasa

This article is also available in: English

Izvor: TheDrum

Googleova matična kuća Alphabet objavila je pozitivan set finansijskih rezultata za četvrti kvartal protekle godine, u kojem su generirali prihode od 39,27 milijardi dolara, od čega je 32,6 milijardi dolara ostvareno iz oglašavanja. Ovaj rezultat bilježi rast u odnosu na 28,95 milijardi dolara ostvarenih u trećem kvartalu iste godine.

Ukupni prihodi su tako porasli za 22%, generirajući dobit od 8,9 milijardi dolara, ali su se i troškovi kompanije također povećali, uz rast izdataka za 80%, na 6,85 milijardi dolara.

Ovaj potonji trend dijelom se može pripisati Googleovom ulasku u poslovanje sa hardverom, koji uključuje njihove Pixel telefone i Google Home pametne zvučnike, ali dijelom je za ovo zaslužno i sve veće ulaganje u cloud computing, gdje se Google trudi da spriječi prijetnju koju predstavljaju Amazon i Microsoft.

Amazon se čini kao naročito ozbiljan trn u oku Googlea, posebice jer grabi sve više i više utjecaja u sektoru oglašavanja. Prošle je godine Amazon ostvario prihod od 10 milijardi dolara u sektoru prihoda od oglasa, što je predstavljalo porast od 95% u odnosu na 2017. godinu!

Na međunarodnoj razini, 2018. godine Google je zabilježio porast svojih prihoda za 20% u Evropi, te prosječnih 29% kada se uzmu u obzir tržišta Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Djelimični razlog ovakvog učinka su relativno snažni euro i funta.

Google se u Evropi suočava i sa sve zahtjevnijim regulatornim okruženjem, te im je nedavno naloženo da revidiraju svoje potencijalno „anti-konkurentne“ prakse blokiranja oglasa.