Nielsen-ova strategija donijela je kompaniji značajna priznanja u Velikoj Britaniji i Poljskoj

This article is also available in: English

Nielsenova strategija raznolikosti i inkluzije osmišljena je kako bi uključila raznolikost i inkluziju u sve aspekte rada ove kompanije, a uz to je i dovoljno fleksibilna da im omogući da ispune tu misiju na način koji je prilagođen svakoj od više od 100 zemalja u kojima kompanija djeluje.

Dokaz da im ova strategija donosi uspjeh su i nagrade koje je kompanija ove godine osvojila za svoj rad na raznolikosti. „Definicije različitosti moraju biti specifične za tržište kako bi bile učinkovite. Zato se usredotočujemo na stvaranje regionalnih akcijskih planova raznolikosti i inkluzije koji omogućuju našim saradnicima da prihvate temeljna načela naše strategije i da ih prilagode jedinstvenim potrebama svojih tržišta,“ kompanija navodi u opisu svoje strategije.

Ova nastojanja donijela su kompaniji dva prestižna industrijska priznanja. Naime, Nielsen je rangiran na 19. poziciju Inclusive Top 50 kompanija u Velikoj Britaniji. Nielsen je tako već drugu godinu zaredom dospio na ovu listu, a ove godine je skočio za šest mjesta u odnosu na 2017. godinu.

Ovo postignuće u Velikoj Britaniji omogućeno je zahvaljujući nekoliko istaknutih napora, uključujući napore Multinational Organization Supporting An Inclusive Culture (MOSAIC) grupe za podršku uposlenicima, koja je stvorena kako bi slavila raznolikost u njihovim uredima, kao i organizaciji Women in Nielsen (WIN), koja je razvila mentorski program tako uspješan da se njegove najbolje prakse sada implementiraju u uredima kompanije globalno.

Globalna inicijativa za raznolikost i inkluziju donijela Nielsenu dvije važne nagrade u Evropi

Na slici: Magda Markowska (lijevo), viša savjetnica za analitiku, prima LGBT+ Employer of the Year Award u ime Nielsena; izvor: Nielsen

Pored uspjeha u Velikoj Britaniji, Nielsen je proglašen i najboljim poslodavcem u podršci LGBT+ uposlenicima na prvim poljskim NatWest LGBT+ nagradama. Nagrada je priznanje za aktivnosti njihove PRIDE radne grupe u Poljskoj, koja je neumorno radila kako bi osigurala da LGBT+ politike i prakse kompanije budu usklađene s najboljim svjetskim praksama, te da su LGBT+ saradnici kompanije osnaženi da na poslu budu svoje pravo ja.

„Nielsen je čvrsto posvećen pružanju podrške LGBT+ saradnicima na svim tržištima na kojima poslujemo“, izjavila je Karolina Zajdel-Pawlak, direktorica Nielsen Poland i sponzorica PRIDE ERG-a u Poljskoj. „Naše priznanje za LGBT+ lidera u Poljskoj je pokazatelj koliko smo daleko došli. Sada imamo obavezu da budemo lideri u ovom polju za naše klijente i zajednice, i da nastavimo poticati inovacije u svojim politikama i praksama kako bismo osigurali da ostanu usklađene s industrijskim standardima.“