Jeste li se ikada pitali kako je nastao slavni slogan “Dijamant je zauvijek”? Kratki video o Frances Gerety, autorici slogana čije ime nose ove nagrade, zamišlja kako se to možda desilo

This article is also available in: English

Gerety Awards međunarodne kreativne nagrade otvorile su poziv za prijave, i to sa šarmantnim filmom koji se prisjeća Frances Gerety, autorice slavnog „A diamond is forever“ slogana, čije ime nose ove nagrade.

Nedavno pokrenute Gerety Awards žele poljuljati status quo na međunarodnoj sceni kreativnih nagrada, i to kroz vrlo poseban žiri. Ove nagrade predstavljaju globalnu platformu za talente i podržavaju inicijative koje zagovaraju raznolikost u kreativnim industrijama, u trenutku kada se cijela industrija oglašavanja pokušava redefinirati.

Žiri Gerety Awards uključuje predstavnice nekih od vodećih svjetskih agencija i brandova kao što su: Francine Li, Global Brand Marketing, Netflix, SAD; Laura Jordan Bambach, Chief Creative Officer, Mr President, Velika Britanija; Samantha Almeida, Director Mynd_Music2, Brazil; Britta Poetzsch, Chief Creative Officer, Track, Njemačka; Kainaz Karmakar, Chief Creative Officer, Ogilvy, Indija.

Spot se otvara sa kadrom na Frances Gerety odozgo, dok piše za stolom. Kroz video, gledaoc zajedno sa Frances i naratorom prolazi kroz njen tok misli dok pokušava osmisliti slogan za kampanju DeBeersovih dijamanata. Razmišljajući o činjenici da „svi trebamo ostaviti trag u svijetu“, ona na kraju zapisuje slogan koji će se pokazati jednim od najslavnijih na svijetu: „Dijamant je zauvijek“.

Scenarist i režiser spota John Campbell izjavio je ovim povodom: „Ne znaju svi za DeBeers ili Frances Gerety, tako da smo uzeli njih kao polaznu tačku u predstavljanju Gerety nagrada ljudima. Što se tiče poznatog slogana ‘Dijamant je zauvijek’, Frances je svojedobno izjavila kako je jednostavno jedne večeri zapisala tu rečenicu na papiru, pa sam pokušao zamisliti kako je to izgledalo 1948. godine, a zatim sam destilirao taj trenutak u vremenu. Vjerujem da svako ima sposobnost biti kreativan, i ja obožavam kreativni proces i njegove beskrajne puteve koji su fascinantni. Kad smo sve stavili na svoje mjesto, pogledao sam u monitor i rekao: ‘To je upravo ono što sam zamišljao. Snimaj’.“

Gerety Awards otvorile prijave sa šarmantnim spotom 2

Sve vrste medija mogu se prijaviti za bilo koju od Gerety nagrada u 9 kategorija, koje su prikladno nazvane CUTS, (rezovi, kao kod dijamanata). Kategorije, ili Cuts, su:  Media, Innovation, Entertainment, Communication, Craft, Experience, Works for Good, Health i Portfolios. Svi radovi iz svijeta oglašavanja, implementirani u razdoblju od januara/siječnja 2018. do roka za prijave, ispunjavaju uslove za prijavu, a radovi se ocjenjuju na osnovu dva kriterija: originalnosti i kreativne izvedbe.

Prijave za nagrade otvorene su do 1. aprila/travnja. Saznajte više na www.geretyawards.com, i pratite ih na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

Gerety Awards otvorile prijave sa šarmantnim spotom