Kompanija želi ojačati svoje prihode od videa, i to „posuđujući“ model od YouTube-a

This article is also available in: English

Izvor: Adweek

Pazi se YouTube. Facebook upravo testira mid-roll oglase (koji se pojavljuju tokom videa) za video snimke koje se gledaju najmanje 20 sekundi, tvrdi portal Recode, koji navodi neimenovane izvore iz industrije. Digitalni gigant nije želio da komentariše ove navode za Adweek.

Jednostavno rečeno, Facebook želi izvući novac iz klipova koje objavljuju izdavači na njihovoj platformi. Prema pisanju Recode-a, izdavači videa će dobiti 55 odsto od prodaje u finansijskom aranžmanu koji odražava način na koji YouTube posluje s njima.

Milijarde klipova se svakodnevno pregledavaju na Facebooku, tako da bi potencijalni prihodi od ovakvog poteza mogli biti ogromni. Izdavače bi također trebao interesovati ovaj potencijal za novi izvor zarade. Bit će zanimljivo pratiti da li će se mid-roll oglasi – nakon što gledaoci pogledaju bar 20 sekundi klipa – pokazati kao uspješni.

„Dozvoljavajući prikaz oglasa tek nakon 20 sekundi videa, Facebook uzima zanimljiv pristup slanjem jasne poruke izdavačima – stvarajte zanimljive sadržaje, inače se vaši oglasi neće vidjeti,“ prokomentarisao je Joe Hyland, CMO webinar platforme ON24. „Facebook shvata da je kod videa angažman vredniji od pukog klika. Mislim da je to lukav potez Facebooka kako bi se osiguralo da samo najdinamičniji sadržaj nađe svoje mjesto na platformi.“

Dakle, čini se da će na Facebook feedovima uskoro biti još više oglasa, što bi moglo uznervoziti 1,8 milijardi korisnika. Do sada, video oglasi su bili ograničeni na sponzorirane postove koje su brendovi kupovali direktno od Facebooka.

Ovakav razvoj događaja ne iznenađuje. Govoreći za Poynter prošle jeseni, Facebook-ov potpredsjednik za partnerstva Dan Rose jasno je nagovjestio ovaj potez.

„Sljedeće godine tražit ćemo načine za apliciranje modela oglasne pauze u običnim videima na Facebooku, tj. videima koji nisu live“, rekao je tada. „Video snimke koji se proizvode i objavljuju. Još nismo došli do toga. U narednih nekoliko mjeseci, proširit ćemo oglasnu pauzu i na live video. Ali početkom iduće godine, nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da kažemo malo više o tome kako bi se ta ista ideja mogla primijeniti i na regularne video snimke.“