Procjenjuje se da na Messengeru postoji 20 miliona korisnika ispod 13 godina starosti

This article is also available in: English

Izvor: TheDrum

Facebook je predstavio svoju prvu prilagođenu aplikaciju dizajniranu isključivo za one koji još nisu ušli u tinejdžerske godine, time indirektno priznajući da nisu uspjeli spriječiti osobe mlađe od 13 godina starosti da otvaraju račune na njihovim platformama.

Procjenjuje se da na ovoj platformi za društveno umrežavanje postoji oko 20 miliona korisnika mlađih od 13 godina, i upravo to su korisnici koje Facebook cilja sa Messenger Kids mrežom koja zahtijeva roditeljsko odobrenje za aktiviranje. Također će zabraniti korištenje podataka za oglašavanje.

U praksi to znači da roditelji dvoje djece moraju odobriti njihovo prijateljstvo prije nego što oni počnu komunicirati putem live chat-a, slika ili poruka. Članovi će također moći koristiti biblioteku sadržaja prigladnih za njihovu dob, kao što su GIF-ovi, naljepnice i maske.

Loren Cheng, voditelj proizvoda za Messenger Kids, komentirao je: „Roditelji sve više dopuštaju svojoj djeci da koriste tablete i pametne telefone, ali često brinu o tome kako ih djeca koriste i koje su aplikacije prikladne. Kada smo saznali za potrebu za boljim aplikacijama izravno od roditelja tokom istraživanja i razgovora s roditeljima, znali smo da moramo razviti takvu aplikaciju zajedno sa onima koji će je koristiti, kao i stručnjacima koji bi mogli pomoći u usmjeravanju naših napora“.

Na Messenger Kids platformi neće se provoditi formalna provjera dobi, ali korisnici će moći nadograditi aplikaciju na izvorni Messenger kada odrastu, ali sa potpuno novim računom i bez prenošenja podataka.