Kompanija će također uvesti određene promjene u načinu na koji izvještava o ukupnim impresijama kampanja

This article is also available in: English

Izvor: Adweek

Facebook je najavio kako planiraju prestati naplaćivati oglašivačima kada korisnici slučajno kliknu na njihove oglase, što bi moglo umanjiti broj iritantnih oglasa koje je teško zaobići, kao što su pop-up prozorčići, istovremeno štedeći novac oglašivača.

Društvena mreža planira prestati naplaćivati oglašivačima koji koriste njihov Facebook Audience Network za oglase koje su korisnici nehotice kliknuli. Prema najavam iz kompanije, slučajni klikovi su oni za koje je vrijeme gledanja manje od dvije sekunde. Iako početni planovi navode vrijeme od samo dvije sekunde, za koje Facebook kaže da „gotovo uvijek“ znači da je klik bio nehotičan, menadžer marketinških proizvoda u Facebook-u Brett Vogel izjavio je da bi kompanija mogla povećati ili smanjiti to vrijeme u budućnosti.

„Smatramo da je to pozitivan potez, jer iako nenamjerni klikovi mogu ponekad značiti kratkoročnu dobit za izdavače, oni nam ne omogućavaju da izgradimo vrijednost za oglašavače, niti da izdavačima pružimo ispunjenje dugoročnih ciljeva u smislu održivog poslovanja,“ rekao je Vogel.

Facebook nije prva kompanija koja se bori protiv nenamjernih klikova na oglase. Google je naime već neko vrijeme fokusiran na ovu problematiku. Prošle je godine Google rekao kako su njihova nastojanja da umanje broj slučajnih klikova na mobilnom webu i unutar aplikacija spriječila desetke miliona klikova dnevno. Kolektivni značaj takvih napora može poboljšati korisničko iskustvo s mobilnim oglasima, ali i povećati pritisak na oglašavače, tehnološke kompanije i izdavače za stvaranjem manje neugodnih formata.

Pored promjena pravila vezanih uz nehotične klikove na oglase, Facebook će uvesti i nekoliko izmjena u način na koji izvještava o ukupnim impresijama kampanja.