Ovo novo izdanje alata za dizajnere i ljude iz grafičke industrije dizajnirala je agencija Metaklinika iz Beograda

This article is also available in: English

Design Papers je premium papirna kolekcija kompanije Europapier, vodećeg trgovca papira u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Design Papers je alat za dizajnere, štamparije i druge profesionalce grafičke industrije koji se izdaje svake dvije godine, a ovogodišnja je zbirka najveća u svojoj historiji, kako u raznolikosti papira tako i u veličini. Naime, kolekcija sadrži uzorke više od 250 različitih kvaliteta papira, upakovane u moderan okvir koje dolaze sa dvije swatch knjige podijeljene u šest kategorija.

Nakon velikog uspjeha prethodnog izdanja, i izdanje za 2018. dizajnirao je nezavisni dizajnerski studio iz Beograda, Metaklinika. Koncept ovogodišnjeg kataloga bio je inspiriran savremenom apstraktnom umjetnošću, što je jasno vidljivo iz boja i forme pakovanja, koji odražavaju raznolikost i širok raspon boja koje se nude u zbirci.

„S dvije dominantne boje na kutiji – plavom i ružičastom, odražava se princip yin-yanga (svijetlo i tamno, hladno i toplo, itd.). Također, postoje dvije dodatne boje – siva i smeđa; ove dvije su pažljivo odabrane kako bi istaknule dvije dominantne boje tako da još više dođu do izražaja. Smeđa boja je ovdje kako bi istaknula plavo i povećala intenzitet, a sivo naglašava blagost ružičastog. Ova kombinacija je bitna za skladan dojam kutije,“ objašnjavaju iz Metaklinike.

Dodavanjem ljepote i osobnosti ovom alatu, Metaklinika uspijeva stvoriti inspirativno iskustvo za korisnika. Katalog poziva svojim minimalističkim jezikom, od oblika do boja i jednostavne funkcionalnosti, a cijela stvar je dizajnirana imajući u vidu ciljnu skupinu alata, dizajnere i ljude koji rade u grafičkoj industriji, koji cijene minimalistički dizajn i korištene grafičke tehnike.