Peti Grand Prix je dio obilježavanja 30-og rođendana Epica nagrada

This article is also available in: English

Inspirisana razgovorima sa agencijama iz svijeta dizajna i tradicionalnim agencijama, Epica je pokrenula Design Grand Prix. Nova nagrada je također dio aktivnosti kojima Epica Awards slavi svoj 30. rođendan.

Pobjednik će biti izabran iz jedne od četiri postojeće Epica kategorije koje se tiču dizajna: Grafički dizajn, Dizajn publikacija, Dizajn ambalaže i Dizajn proizvoda – kao i iz nove kategorije, Brend identitet.

Urednik Epica nagrada Mark Tungate, koji uređuje godišnju Epica knjigu dobitnika nagrada, objasnio je: „Kategorije dizajna su s godinama postajale sve popularnije, pa nam se činilo nepravednim da nijedna od prijava u njima nema šansu za osvajanje grand prix-a. Konačno, u našoj 30. godini, ispravili smo tu nepravdu“.

Tristan Macherel, izvršni kreativni direktor agencije za dizajn Landor Paris, pozdravio je ovu vijest riječima: „Dizajn mora pokazati svoju sposobnost da riješi strateške i kreativne probleme sa kojima se brendovi danas suočavaju. Ovaj Grand Prix za dizajn će skrenuti našu pažnju na projekte koji osporavaju i pomjeraju granice dizajna, u vrijeme kada se tanka linija između oglašavanja i dizajna sve više zamagljuje“.

Epica je prošle godine pokrenula posvećenu mjesečnu kolumnu, Design Plus, na svojoj web stranici kao dio sadržaja koji dijeli sa svojim žirijem novinara iz svijeta marketinga i komunikacija. „Mi smo ljubitelji dizajna, tako da je ova kolumna postavila temelje za novi Grand Prix“, dodao je Tungate.

Epica žiri uključuje niz časopisa koji pokrivaju dizajn, uključujući Creative Review iz Velike Britanije, Brain iz Japana, Adobo sa Filipina i +Design iz Grčke.

Epica nagrade su jedine na svijetu u kojima žiri čine novinari koji svoju pažnju posvećuju oglašavanju i marketingu, a dio žirija je i Media Marketing. Prijave za ovogodišnje Epica Awards su otvorene do 30. septembra. Žiriranje će se održati od 14. do 17. novembra u Amsterdamu, dok će pobjednici biti proglašeni na ceremoniji nagrada 17. novembra.