Epica žiri će se sastati u Berlinu od 16. do 18. novembra, uz svečanost dodjele nagrada u Kinu International, slavnoj lokalnoj znamenitosti, uveče 19. novembra

Fotografija: Mark Tungate, urednik Epica nagrada

Nakon brojnih zahtjeva iz agencija, Epica Awards je produžila rok za prijave do 23. oktobra. „Kao što je Seinfeld znao reći, posljednji put vam kažemo,“ rekao je urednik i direktor Epica Awards Mark Tungate, koji je domaćin sastanka žirija.

Epica žiri će se sastati u Berlinu od 16. do 18. novembra, uz svečanost dodjele nagrada u Kinu International, slavnoj lokalnoj znamenitosti, uveče 19. novembra.

Epica je obavjestila i da se njihova pionirska Virtual Reality kategorija pokazala kao potpuni uspjeh. „Primili smo do sada neke impresivne prijave“, rekao je Tungate. „To je razlog za zadovoljstvo jer smo mi prvi natječaj u oglašavanju koji je uveo zasebnu VR kategoriju“.

Dodao je da, po pitanju učinka po zemljama, „SAD za sada ubjedljivo vode, možda zbog toga što su se našem žiriju pridružili Adweek i Digiday. Ali jaki su i Skandinavija, Balkan i Azija“.

Svečanoj dodjeli nagrada 19. novembra prethodit će konferencija Epica Creative Circle. Među govornicima su vodeća britanska fotografkinja Alison Jackson, čiji radovi obrađuju kult slavnih osoba; režiser i VR pionir Robert Bader iz digitalne agencije UNIT9; i Google-ov Oliver Rosenthal, koji njeguje odnose s vanjskim kreativnim agencijama.

Epica je jedina globalna kreativna nagrada u kojoj ocjenjivanje radova vodi nezavisni žiri sastavljen od novinara koji rade za časopise iz svijeta marketinga i komunikacija.