Nove kategorije, novi predsjednik žirija, novi članovi i nova iznenađenja u 31. godini jedinog kreativnog natječaja u čijem žiriju sjede isključivo novinari posvećeni struci

This article is also available in: English

Jedine kreativne nagrade na svijetu u čijem žiriju sjede novinari posvećeni kreativnoj industriji otvaraju svoje 31. natjecanje sa mnogim novinama. Novi predsjednik žirija, nova lokacija i nove kategorije tek su neke od promjena na nagradama ove godine.

Oglašivačke, PR, dizajn i digitalne agencije, kao i produkcijske kuće, već sada (august/kolovoz) mogu početi prijavljivati svoje radove (s early bird popustom od 100 €), dok rok za podnošenje prijava ističe 31. septembra/rujna.

Predsednik žirija 2017. godine bit će Spencer Baim, direktor strategije u VICE Media.

Sama ceremonija dodjele nagrada bit će održana 16. novembra/studenog u Meistersaalu, istorijskoj koncertnoj dvorani u Berlinu sagrađenoj 1910. godine, a prethodit će joj godišnja konferencija čija je tema ove godine Kreativna singularnost: kako tehnologija podstiče kreativnost.

Do sada potvrđeni predavači su Richard Wilson, suosnivač organizacije Stop Funding Hate; Preethi Mariappan, izvršna kreativna direktorica za nova iskustva u EMEA regiji u agenciji Sapient Razorfish; Sascha Martini, generalni direktor R/GA Berlin; i Patrick Lara, generalni direktor Publicis Conseil.

Urednik Epica nagrada Mark Tungate rekao je povodom ovogodišnjih nagrada: „Drago nam je što se vraćamo u Berlin, koji je jedan od najuzbudljivijih i najkreativnijih gradova na svijetu. Budući da je to centar startup talenata, smatrali smo da bi bilo prikladno istražiti spajanje svjetova tehnologije i kreativnosti na našoj konferenciji, pa stoga i tema The Creative Singularity – Kreativna singularnost.“

Epica je takođe predstavila svoju sopstvenu oglašivačku kampanju, koja je ove godine stvorena interno. Upečatljiva kampanja sadrži poruku „Posmatramo vas“ (“We are watching you”), sastavljenu od slova izrezanih iz imena magazina i sajtova u žiriju Epica nagrada.

Pored print oglasa i online banera, a kako bi upotpunili kreativnu izvedbu ideje, poslano je stotinu ručno napravljenih lažnih anonimnih pisama na adrese odabranih kreativaca u svijetu.

Prinove u žiriju ove godine su The Economic Times, Indija (preko svog specijalizovanog reportera za marketing), Marketing Directo, Španija, i AdIndex iz Rusije, dok se očekuju i druge prinove tokom ovoga ljeta.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Epica ove godine predstavlja i dvije nove kategorije: Music Video i Online and Mobile Services (koja će obuhvatati oglašavanje digitalnih brendova kao što su Airbnb i Uber).

Epica nagrade su jedine kreativne nagrade na svijetu u čijem žiriju sjede novinari posvećeni kreativnoj industriji. One nude neovisan žiri i globalnu medijsku pokrivenost svojim učesnicima. Pokrenute prije 31 godinu, ove nagrade danas predstavljaju internacionalna priznanja za kreativnost i privlače hiljade prijava iz više od 70 zemalja.

U žiriju ovih nagrada sjedi preko 60 urednika i iskusnih novinara.

Kompletnu listu članova žirija možete pogledati ovdje.