Projekat je iniciran u Sarajevu 2015. a sada putuje u 30 gradova svijeta povezujući mlade ljude i suvremenu umjetnost, gradove i publiku

This article is also available in: English

U gradskoj vijećnici, u Ljubljani, od 21. marta – 15. aprila bit će postavljena instalacija projekta Misli Sloboda: Između danas i sutra, američke umjetnice bosanskohercegovačkog porijekla Edine Selesković.

Misli Sloboda je sveobuhvatni pristup projektu public art-a koji šalje poruku mira i slobode iz srca Ljubljane ka cijeloj Europi, Americi i svijetu. Ovaj projekat objedinjuje skulpturu, instalaciju, performans, svjetlo, zvuk, film, pisanu riječ i nove globalne komunikacijske tehnologije, kako bi spojio mlade generacije sa univerzalnom snagom suvremene umjetnosti. Priznata njujorška umjetnica pruža ruke mladim studentima da bi zajedno stvorili umjetnički masterpiece i urbani spektakl, povezujući se na globalnom nivou i to kroz umjetničko stvaralaštvo.

Projekat je osmišljen kao instalacija koja je sačinjena od više hiljada elemenata, skulptura mira, izrađenih pojedinačno od metala srebrne boje i postavljenih u impresivnoj formaciji jata u pokretu slobode bez granica: uvijek sa pogledom ka naprijed, ka boljoj i svjetlijoj budućnosti.

Svaki dio instalacije predstavlja snažan simbol, jer su skulpture formirane iz dvije metalne trake kao dvije ruke koje se spajaju, ili dvije poruke koje se savijaju u prepoznatljivi oblik ptice.  Ipak, ovaj projekat je više od estetskog aspekta samih skulptura i instalacije, jer svaki element nosi na svojim krilima rukom pisane poruke. Mladi učenici srednjih škola imaju priliku razgovarati sa Edinom o umjetnosti i načinu na koji ona ruši granice oko sebe, kroz seriju predavanja.  Učenici iz svakog grada, gdje se instalacija predstavlja, su pozvani da pišu o tome šta za njih znači sloboda i kako oni vide svoju budućnost sa njom. Ove poruke instalacija nosi sa sobom i one nastavljaju svoj put dokazujući univerzalnu snagu umjetnosti novim generacijama.

Projekat je iniciran u Sarajevu 2015. a sada putuje u 30 gradova svijeta povezujući mlade ljude i suvremenu umjetnost, gradove i publiku. Godine 2019. godine bit će prezentiran i u New Yorku, ispred zgrade Ujedinjenih Nacija.

Edina Selesković je rođena u Tuzli, a od 1991. godine živi u SAD. Diplomirala je na akademiji Corcoran School of Art na odsjeku skulpture. Njeni radovi su bili izloženi na više od 50 samostalnih i grupnih izložbi u SAD, Aziji i Evropi. Dobitnica je mnogih svjetskih priznanja. Trenutno živi i radi u New Yorku, Sarajevu i Tuzli.