Piše: Ekrem Dupanović

Sve je spremno za prvi susret s medijima koji je zakazan za sutra (četvrtak) u 13:00 sati, u beogradskom hotelu Crown Plaza. Bit će to zapravo radni ručak s novinarima na kojem ćemo predstaviti The Cup, njegov program, članove žirija i predavače. New Moment će medijima prezentirati kreativu The Cupa, a McCann Beograd svoje ideje kako bi event trebao izgledati i kompletan projekat event produkcije. Očekujem da će novinare najviše zanimati ono što će im Jure Apih, izvršni direktor The Cupa, kazati o njegovom nastanku i razvoju te šta bi Cup mogao značiti za advertising scenu Beograda, Srbije i cijele regije.

Saradnja sa medijskim pokroviteljima poprima svoj finalni oblik. Najcjelovitija rješenja dogovorili smo sa B92 (portal, radio i televizija). Od početka mi se činila prirodnom veza sa B92, obzirom na izuzetno dobre kampanje koje su osmislili i realizovali sa agencijom Saatchi&Saatchi Beograd. Kampanje Bitka za bebe i Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini mog života, osvojile su nagrade na najvećimh svjetskim festivalima kreativnosti u oglašavanju. Kampanja Jedna fotografija dnevno se nalazi u konkurenciji za The Cup Award pošto je osvojila Silver Drum na festivalu Golden Drum u Portrožu.

Ručak u Sarajevu sa Zdenkom Milanović, regionalnom direktoricom McCannovih kreativnih agencija. Razgovori sa Zdenkom su za mene uvijek vrlo inspirativni obzirom na njene kristalno jasne vizije razvoja oglašivačke industrije u cijeloj regiji i na njen optimizam. U Sarajevu je, između ostalog, radi završetka produkcije jednog kratkog filma za McCannovog klijenta. Slažem se sa Zdenkom da će njegovo emitiranje u regiji (i izvan njenih granica) biti pravo iznenađenje i osvježenje te dokaz da se i u Bosni i Hercegovini može raditi vrhunska produkcija. Naravno, dogovorili smo se da priča ne ide u javnost do samog početka kampanje. Naravno da smo razgovarali i o Cupu. Zdenka smatra da će to biti veliki događaj za cijelu regiju i vjeruje da će se regija odzavati, da bi Cup uz Beogradu mogao biti jedno veliko okupljanje agencija i oglašivača iz cijele regije. Obećala mi je pomoć u komunikaciji sa nekim od potencijalnih sponzora. To nam je sad zaista potrebno. Sve u svemu, kao i uvijek, poslije razgovora sa Zdenkom u meni ima mnogo više optimizma i pozitivne energije pa ma kako da su turobna današnja vremena.

Marija Vičić, new buisiness direktorica I&F McCann Grupe šalje poruku da će McCann prijaviti najmanje 15 kreativaca iz svojih agencija na Cup. Stižu najave iz još nekih agencija u regiji. Polako se zahuktava i taj dio.

Smiljka Dokić Jeremić je dogovorila sastanak sa Milošem Simićem, predsjednikom IAA Srbija. IAA priprema jedno posebno istraživanje o odnosu prema oglašavanju u regiji koje će ekskluzivno biti prezentirano na Cupu. Istraživanje je inspirisano globalnom kampanjom koju IAA provodi radi promocije oglašavnja. Unaprijed se radujem ovom sastanku jer prepoznajem u ovom istraživanju nešto što bi zaista moglo biti zanimljivo i korisno za sve učesnike na tržištu oglašavanja.

Stižu potvrde dolaska predsjednika i direktora nacionalnih udruženja na sastanak koji smo zakazali dan uči Cupa. Danas ponovo čitam njihove odgovore na pitanja koja sam im poslao u okviru teme Media Marketinga posvećene potrebi uspostavljanja tješnje saradnje u regiji. Odlučujem da proširim temu u Media Marketingu i da slična pitanja pošaljem najrelevantnijim agencijama u regiji. Njihovi odgovori bio zapravo trebali biti inspiracija za teme o kojima ćemo diskutovati na sastanku o regionalnoj saradnji. Podsjećam, sastanak će biti održan u Grand Casinu Beograd.

Ponovo čitam intervju sa Juretom Apihom koji je jutros objavljen na portalu www.marketingmreza.rs, a uradila ga je Ivana Parčetić, urednica portala. Na pitanje šta bi Cup mogao donijeti Beogradu, Jure je odgovorio:

“Intercontinental Asdvertising Cup u Beograd, sam po sebi, ne donosi mnogo. On je šansa koju možeš iskoristiti ili ne. Pažnja svjetske oglašivačke industrije će se na kratko vrijeme okrenuti ka Beogradu, na zemljopisnoj karti globalnih događaja, susreta i manifestacija, na kupovima i takmičenjima, u stručnim časopisima i magazinima, na internet stranicama i portalima, u razgovorima, čak i u snovima i očekivanjima, fokus struke će biti na Beogradu”.