Kada će agencije organizirati jednu konferenciju na kojoj će diskutirati o kreativnim idejama i njihovim vrijednostima te se dogovoriti o pravilima koje će svi primjenjivati?

This article is also available in: English

Piše: Ekrem Dupanović

Budžeti za oglašavanje se smanjuju na sve strane. Krešu ih klijenti, krešu ih agencije, samo mediji nemaju šta kresati jer su kresnuti već odavno. Čitam vijest koju smo objavili danas o kipu neustrašive djevojčice na Wall Streetu u New Yorku i o rezultatima koje je ova kampanja postigla. Za „mizeran“ budžet koji je utrošen samo u izradu kipa djevojčice i bez dolara za medije, agencija McCann NY je za klijenta dobila 7,5 miliona dolara vrijedan prostor u medijima, gotovo pet milijardi impresija na Twitteru i više od 215.000 postova na Instagramu za 12 sedmica.

Agencije kukaju na smanjene budžete klijenata i pad prihoda. Ne treba kukati, već početi cijeniti sebe i svoj rad. Treba naplaćivati kreativnu ideju i kreativni rad, a ostalo prepustiti klijentu pa neka štedi. Zaista me živo zanima kada će agencije organizirati jednu konferenciju na kojoj će diskutirati o kreativnim idejama i njihovim vrijednostima te se dogovoriti o pravilima koje će svi primjenjivati. Isto kao što me zanima kada će, i hoće li ikada, za isti sto sjesti glavni medijski igrači i dogovoriti gornji prag medijskih popusta, a ne lihvarima skidati cijene i do 75%. Agencije i mediji jednom moraju stati u kraj pohlepi klijenata. Kao što reče danas jedan u svom postu na FB, oglašavanje je postalo elitna prostitucija.

Ako se ne može naplatiti ideja u fiksnom iznosu za određenu kampanju, agenije bi se barem trebale odvažiti da rade besplatno, ali da sa klijentom dijele dobit od kampanje. Ako vjeruješ u svoju ideju rizikuj. Klijentu u NY bi se sigurno isplatilo da je McCannu platio barem milion dolara za ideju, ako je dobio besplatno 7,5 miliona dolara vrijedan medijski prostor i još ogromnu popularnost na društvenim mrežama. Milion dolara nije malo ni za njujorške agencije. Dapače!

O Sarajevskoj pivari i Gotivi na portalu nećemo objaviti više ni riječi, osim ako se neko od njih javi i pošalje svoj komentar. Nismo navikli da nam se portal „ruši“ od posjeta. Mi bi da se vratimo u normalu. Tri – četiri hiljade posjetilaca dnevno, nama dovoljno (ovih dana ih je bilo i preko 20.000). Mi svojim oglašivačima ne prodajemo klikove. Više volimo posjete stvarnih profesionalaca u industriji nego lovce na senzacije. Nismo mi medij za to.

11. septembar 2017.