Jubilarno izdanje najutjecajnijeg regionalnog festivala donosi bogat program radionica kojem je cilj pogurati industriju naprijed

This article is also available in: English

Piše: Adnan Arnautlija

Međunarodni festival kreativnosti Golden Drum ove godine slavi važan jubilej. Već 25 godina ovaj festival gura industriju naprijed, i pruža platformu za razmjenu znanja i umrežavanje. Kao što je primjereno velikoj obljetnici, Golden Drum je za svoje delegate ove godine pripremio bogat program predavanja, panela i veoma interesantnih radionica.

Prvu od radionica festivala vodit će Jamshid Alamuti, CEO i suosnivač Pi-school. Svestrani kreativac i poslovnjak koji je aktivan u nizu polja, preko umjetnosti, poslovanja, do obrazovanja i osobnog razvoja, održat će radionicu na temu Disruption of the Agency Business Model.

Disrupcije, izvještačenost, semiotika pa čak i ratni film kao teme radionica 25. Golden Druma 3

Ovaj kreativni lider i sam unosi disrupcije u poslovne procese, a zahvaljujući bogatom iskustvu u obrazovanju stvorio je interesantnu interaktivnu radionicu koja govori o integraciji inovacija i tehnologije u korporativnim identitetima. Sudionici radionice hakirat će, re-dizajnirati i testirati ideje o potencijalnim mogućnostima preobrazbe poslovnog modela unutar industrije marketinga, komunikacije i oglašavanja.

Jedan od fokusa radionice bit će na elementima koji uzrokuju želju za promjenom. U istraživanju utjecaja tehnologije i gdje bi nas ista mogla odvesti, sudionici će raditi u grupama na onome što treba učiniti da bi se napravio korak dalje od čisto reaktivnog ponašanja. Radionica će raditi sa stvarnim primjerima pionirskih, inovativnih, disruptivnih i smionih obrazaca ponašanja koji fundamentalno transformiraju poslovanje i omogućavaju odgovore na nadolazeće izazove.

Još jedna zanimljiva radionica će raspravljati o temi izvještačenosti svijeta oko nas, i kako prevazići tu izvještačenost i ući u stvarnost sa kojom se ljudi zaista mogu poistovijetiti. Radionicu From Artificial Humanity to Goosebumps Reality vodit će kreativni direktor aganecije Manajans / JWT Turkey, Sami Basut. Basut je kreativac čiji radovi nadilaze čisto oglašavanje, ulaze u svijet zabave i umjetnosti i postaju dio popularne kulture, a sve to zahvaljujući oslanjanju na organsko pripovijedanje u stvaranju sadržaja koji publika istinski želi.

Disrupcije, izvještačenost, semiotika pa čak i ratni film kao teme radionica 25. Golden Druma 2

Njegova će radionica raščlaniti sveprisutnu izvještačenost današnjice. On zagovara autentičnost u pristupu kreativnosti, tvrdeći da je to jedini način da se zaista poveže s ljudima. Ovaj fokus na emocije i istinsko „ja“ donio mu je velika priznanja u njegovoj domovini i inozemstvu, a sve će to podijeliti na radionici zakazanoj za drugi dan Golden Drum festivala.

Treća radionica će se baviti smislenom komunikacijom, na temu The Role of Semiotics in Driving Brand Meaning, Cultural Relevance, Authenticity and Effectiveness in Global Advertising. To je radionica koja obećava pružiti bogate informacije o upotrebi semiotike u marketinškoj industriji kroz primjere najboljih praksi i konkretne studije slučaja. Sudionici će naučiti kako smisao potiče uspjeh globalnih brendova, omogućava im relevantnost na lokalnim tržištima i preobražava njihovu brend kulturu u tom procesu.

Ovu će radionicu voditi Martina Olbertova, osnivačica i Chief Meaning Officer kompanije Meaning.Global, UK / Češka republika. Ova strastvena zagovornica fundamentalne uloge semiotike u izgradnji relevantnosti brenda, njegovog odjeka u kulturi i učinkovitosti kampanja, iz prve ruke je iskusila utjecaj smisla na poslovni uspjeh zahvaljujući 12-godišnjoj karijeri na nizu pozicija u industriji. Ona je razvila sveobuhvatno razumijevanje industrije i danas pomaže brendovima i organizacijama da postanu svjesni značenja koja stvaraju u kontekstu svijeta oko sebe, i kako da iskoriste ta značenja u naporima ka smislenom poslovnom rastu.

Disrupcije, izvještačenost, semiotika pa čak i ratni film kao teme radionica 25. Golden Druma 1

Još jedan primjer kako smisleni sadržaj može utjecati na cijelu industriju doći će u obliku radionice How a War Movie Revolutionized Branded Content – And How You Can Do It Again. Radionica će se usredotočiti na utjecaj vjerojatno najznačajnije priče u povijesti Finske, one iz filma Unknown Soldier, i na način na koji je taj film preoblikovao način na koji kreativci u ovoj zemlji stvaraju brendirani sadržaj. Najskuplji finski film svih vremena razbio je sve box office rekorde u Finskoj, uveo je pionirski model za prikupljanje sredstava za stvaraoce, a istodobno je postao i kulturološki relevantna platforma za brendove. Upravo to je primjer iz kojeg i marketeri bilo gdje u svijetu mogu nešto naučiti.

Sudionici radionice saznat će kako se gradila ova izuzetna platforma brendiranog sadržaja, i imat će priliku testirati vlastitu vještinu u stvaranju takve platforme, uz pomoć jednog od nagrađivanijih kreativnih direktora u Finskoj, Eka Ruole iz hasan & partners Group, koji je bio ko-producent ovog velikog filma.

Golden Drum: Eka Ruola – Ovo je sjajno vrijeme za živjeti i uspijevati u ovoj industriji