Novi rebranding koji pored novog izgleda donosi i nekoliko novih voćnih okusa, ima za cilj da revitalizira prodaju Diet Coke i poveže je sa mlađim potrošačima

This article is also available in: English

Izvor: TheDrum

Coca-Cola Company je napravila još jedan korak ka oživljavanju slabe prodaje svoga Diet Coke brenda u Sjevernoj Americi s novim, pomalo šarenim rebrandom, i nekim novim voćnim okusima.

Tokom posljednjih nekoliko godina, prodaja Diet Coke brenda u Sjevernoj Americi je pala, dijelom zbog odljeva potrošača na druge brendove same Coca-Cole, kao što su Coke Zero i Coke Life. Stoga nije bilo iznenađujuće da je u 2017. kompanija preimenovala Coke Zero u Zero Sugar u SAD-u, te ugasila Coke Life brend u Velikoj Britaniji gdje je prodaja ovog brenda također zabilježila snažan pad.

U 2016. godini Coca-Cola je pokrenula globalnu One Brand strategiju kako bi promovirala sve svoje proizvode u isto vrijeme, umjesto da ih razdvaja u različite marketinške kampanje. Unatoč tome, iste godine proizvođač pića je ipak odlučio zasebno promovirati Diet Coke u Sjevernoj Americi, sa rebrandiranim bocama i novom kampanjom.

Sada (barem u SAD-u) čini se da je brand promijenio svoju strategiju i odlučio se da odgovor na privlačenje novih milenijalaca starom brendu potraži u odvažnom redizajnu sa dužim, tanjim limenkama.

Diet Coke se nada da će novim rebrandingom privući milenijalce 1

Pored novih limenki, tu su i novi voćni okusi, Ginger Lime, Feisty Cherry, Zesty Blood Orange i Twisted Mango, za koje inspiracija potiče iz uvida da milenijalci vole snažnije okuse, što je očigledno iz njihove ljubavi prema raznim craft pivima i  pikantnim umacima. Ti su okusi odabrani nakon što je kompanija anketirala 10,000 Amerikanaca, i 30 kombinacija svela na konačne četiri.

Diet Coke se nada da će novim rebrandingom privući milenijalce 2

Rafael Acevedo, direktor za Diet Coke u Sjevernoj Americi, izjavio je povodom rebrandinga: „Diet Coke jedan je od kultnih brendova koji ima milione obožavatelja u Sjevernoj Americi. U ovome novom predstavljanju, željeli smo biti odvažni, razmišljati drugačije i biti inovativni u našem pristupu. I što je najvažnije, željeli smo ostati vjerni suštini Diet Coke-a dok smo radili rebranding za novu generaciju.“

Acevedo je također dodao da ovaj rebranding čini brend autentičnijim, i da će se potrošači moći lakše poistovjetiti s njim.

Diet Coke se nada da će novim rebrandingom privući milenijalce