Igrica za pametne telefone kojom ne upravljate tapkajući po ekranu, već lomeći plastične boce

This article is also available in: English

Up Up Hippo je ujedno i ne-komercijalna igra za mobilne uređaje i obrazovni alat u borbi za čistu i zelenu planetu Zemlju. Da biste igrali igru, potrebna vam je prazna plastična boca, kojom ćete upravljati glavnim protagonistom u igri tako što ćete je gnječiti.

Junak igre Up Up Hippo je simpatičan i pomalo nespretan nilski konj, koji za kretanje treba pomoć od nekoliko plastičnih boca. Lomljenjem boca, igrač pomaže nilskom konju da leti, pliva, skače i na kraju izvrši svoju misiju: da baci plastične boce u odgovarajuću kantu. Up Up Hippo je pravi obrazovni izazov: djeca uče da stisnuta boca zauzima manje prostora u kanti za smeće, a dok su oni zabavljaju, ujedno pomažu okolišu. Sučelje i grafički dizajn inspirisani su zrakom i predmetima koji su napunjeni njime. Sam nilski konjić je zapravo balon, a svijet igre je prepun predmeta na napuhavanje. Sam dizajn igre prenosi poruku da zrak iz zdrobljenih boca nosi svu zabavu.

Može li se svijet spasiti jednom plastičnom bocom?

Ne baš, ali jedna boca može dovesti do svakodnevne borbe protiv smeća koje nas zatrpava. Prema objašnjenju u videu koji prati kampanju i igru, nezgnječene plastične boce povećavaju volumen smeća za 80%, što rezultira češćim uklanjanjem istog, pri čemu kamioni zapravo prevoze vazduh umjesto stvarnog otpada. Unatoč brojnim društvenim kampanjama, vrlo je teško promijeniti navike odraslih. To je razlog zašto je PepsiCo Poljske, sa svojim partnerom Deloitte Digital stvorila ovu igru, u nadi da će izazovu Nilskog konjića odgovoriti i djeca i roditelji.

Ekološke teme sve češće su usmjerene na najmlađe. Djeca najbolje uče kroz igru ​​i aplikacija Up Up Hippo bi mogla lomljenje boca pretvoriti u užitak, a ne zadatak. To je jednostavan način da se oblikuju ispravne navike recikliranja plastičnog otpada. Prema tvrdnjama iz kompanije, Up Up Hippo je izgrađen na filozofiji PepsiCo-a, koja obvezuje ovu korporaciju da se brine o prirodnim resursima pomažući nauku i inovacije, i tražeći nove načine za smanjenje potrošnje vode, tla, energije i ambalaže.

Up Up Hippo je dostupan za iOS i Android uređaje, a više o igri možete saznati na YouTube-u i službenoj stranici upuphippo.com.