Kofein i Žito – priča o uspjehu

This article is also available in: English

Kofein je jedna od najuspješnijih i najkreativnijih hrvatskih agencija. Nažalost, nemamo tako često priliku čitati nešto o njihovom radu i kampanjama. Sve im ide od ruke osim njihovog vlastitog PR-a.

Evo jedne aktuelne priče iz Kofeina, ili dvije, ovisno od toga kako ko gleda na stvari.

Na početku svake uspješne priče treba krenuti s dva bitna uvida, od kojih jedan govori o snazi dobro ispričane priče, a drugi o činjenici da su dobro ispričane priče one koje jasno ciljaju svoju publiku do koje te priče trebaju doći. Stoga možemo zaključiti da dobre priče uvijek daleko putuju, kao i da svako tržište ima svoje specifičnosti kad govorimo o navikama korisnika.

Upravo iz tih razloga Kofein je prihvatio izazov, kao i mogućnosti stranog tržišta te je za poznati slovenski brand Žito, koji je dio Podravka koncerna, napravio dvije kampanje – za dva potpuno drugačija segmenta proizvoda.

Hrvatska agencija je za potrebe kampanje Okus zmage/Okus pobjede osmislila autentičnu domaću brand priču koja potiče sportsko-borbene emocije uz stvaranje bliskosti između 1001 Cveta (poznatog branda čajeva iz Žito grupacije), mladih skijaša i korisnika kroz loyalty programe s fokusom na želje SKI talenata za uspjehom i vrhunskim rezultatima. Jer 1001 Cvet ponosno daruje 1 cent za podršku mladih nada u kojoj sudjeluju svi korisnici (lojalna starija generacija i nova mlađa ciljna skupina).

Iz komunikacijske perspektive, Kofein je sebi postavio sljedeće osnovno kreativno pitanje:

Kako spojiti trenutak ispijanja čaja s pružanjem potpore mladim slovenskim ski-talentima?

A odgovor je slovenska javnost dobila kroz kampanju na više kanala (televizijsko, radio i digitalno oglašavanje, društvene mreže, prodajna mjesta, video-platforma, tiskani materijali), unutar koje sama televizijska reklama gradi emocionalnu priču sportskog ponosa koja poziva na zajedničku podršku mladim skijašima u ostvarivanju ciljeva koji Sloveniju vode na svjetski vrh. Samo kad sanjamo zajedno, onda i osvajamo zajedno.

Ako želite saznati više možete to učiniti na službenoj stranici kampanje, ili na društvenim kanalima YouTube, Facebook i Instagram. :

Za potrebe druge kampanje, Kofein je osmislio komunikacijsku platformu za zamrznutu hranu Žito proizvoda, prikuhe (valjuške) i cmoke (okruglice), kojima je zajedničko da se radi o proizvodima napravljenim po tradicionalnom receptu, a svojim korisnicima nude brzu i jednostavnu pripremu.

Za potrebe ove kampanje, osim digitalnog i tiskanog oglašavanja te POS materijala, Kofein je osmislio TV reklamu koja prikazuje dan jedne urbane, aktivne žene koja jednostavno balansira svoje obveze i aktivnosti jer uz ŽITO zamrznuti asortiman uvijek ima vremena za sve i uvijek joj je sve jednostavno. U Sloveniji bi rekli: ZARES IZI, ZARES DOBRO!

Pogledajte video:

Ovaj slučaj Kofeinom protkanih brand priča još je jednom potvrdio da je u osnovi uvijek bitno stvoriti nova storytelling iskustva, kao i da za slovenske korisnike vrijedi da znaju uživati u životu i da vole aktivno provoditi svoje vrijeme.

Da je barem u oglašavanju sve uvijek tako jednostavno!