Ikea je takođe pronašla inspiraciju u šokantnom potezu ovog subverzivnog umjetnika, a rezultat je sjajan post u Ikeinom prepoznatljivom „uradi sam“ stilu

This article is also available in: English

Izvor: Adweek

Krajem prošle sedmice slavni ulični umjetnik Banksy zapanjio je svijet kada se njegov rad „samouništio“ samo par trenutaka nakon što je prodan na aukciji kuće Sotheby's.

Kontroverzni potez su neki kudili a neki hvalili, ali neupitno je da je ovaj potez bio revolucionaran in inspirativan, i očito je da se agencije koje rade s McDonald'som slažu s tim.

Dvije odvojene agencije koje rade za McDonald's gotovo istodobno su osmislile ideje koje se igraju sa konceptom Banksyevog poteza. Stvorile su plakate koji imitiraju uništeni rad, u minimalističkom stilu koji je karakterističan za McDonald'sovo oglašavanje u zadnje vrijeme.

Radove su stvorili Richard Agius iz agencije TBWA/ANG, koja radi za McDonald's na Malti (lijevo), a drugi je djelo agencije DDB Vienna. (desno)

Ali McDonald'sove agencije nisu bile jedine koje je Banksy inspirisao. Još jedan brend, slavan po svojim gotovo instantnim reakcijama na velike događaje u popularnoj kulturi i svijetu oko nas, na društvenim mrežama je podijelio veličanstveno duhovit osvrt na cijeli slučaj.

Naime, IKEA Norveška i njihova agencija SMFB stvorili su jednostavan i urnebesan oglas, u prepoznatljivom ikeinom „uradi sam stilu“, i podijelili ga na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

Klipp i vei for en bankers verdistigning! #IKEA #IKEAhacks #DIY

A post shared by IKEA Norge (@ikeanorge) on