Audi je postigao zavidne rezultate u Velikoj Britaniji u protekle dvije godine

This article is also available in: English

Izvor: WARC

Agencija BBH sinoć je imenovana Najefikasnijom kompanijom godine, osvojivši Grand Prix na britanskim IPA Effectiveness Awards. Ovu nagradu donio im je njihov rad na preobrazbi poslovanja kompanije Audi u Velikoj Britaniji, kojoj su osigurali najveći povrat na marketinške investicije u historiji ove automobilske kompanije. Pored toga, osvojili su i tri srebrne nagrade i jednu bronzu.

IPA Effectiveness Awards se dodjeljuju svake dvije godine (pobjednike možete provjeriti ovdje) i jedna su od najcjenjenijih i najprestižnijih svjetskih nagrada, za koje sudionici moraju dokazati povrat investicija na svoje komunikacijske aktivnosti.

Tokom proteklih nekoliko godina, Audijeva dugogodišnja Vorsprung durch Technik strategija građena je na načelu da Audi stvara „prekrasne automobile s nevjerojatnim mozgovima“. Ovaj pristup rezultirao je nizom oglasa koji naglašavaju tradicionalne aspekte performansi, ali i moderne tehničke inovacije.

Strategija je također donijela impresivne rezultate: prodaja je rasla tri puta brže od tržišta Velike Britanije; razlika u cijeni s konkurentima sa najvišom cijenom smanjila se za 10%; vrijednost lojalnosti u smislu doživotnih korisnika porasla je za 6%; procjenjuje se da je u periodu 2015.-2017. generirana inkrementalna vrijednost od 1,78 milijardi funti; Audi je zabilježio  najveći povrat na marketinške investicije u svojoj historiji, i to 2,07 funti na svaku uloženu funtu.

Audi ima tradiciju konsistentnog i učinkovitog oglašivača, a koristili su svježe ideje, alate i višestruke medije kako bi uvećali poželjnost i prodaju svog brenda,“ izjavila je predsjednica žirija Carolyn McCall, izvršna direktorica kompanije ITV.

„Ova strategija rezultirala je najvišim povratom marketinških ulaganja za Audi UK do sada, što je izvanredno postignuće s obzirom na broj godina od kada se kompanija oglašava. To zaslužuje najvažnija priznanja industrije – i jednoglasna je odluka sudaca.“