ADCE Creative Distinction je nova nagrada za kreativnost koja je imala ogroman društveni i kulturni utjecaj

This article is also available in: English

Kako nadmašiti kampanju koja je osvojila Crnu D&AD olovku i koja ne samo da je stavila Paraolimpijadu na isti nivo kao i Olimpijske igre, već je i fundamentalno promijenila percepciju osoba s invaliditetom na nacionalnoj razini?

Mnogi kreativni direktori mogli bi se mirne duše povući nakon takvog prvog uspjeha, ali 4Creative, interna agencija kanala Channel 4, je uradila nastavak na kultnu Meet the Superhumans kampanju iz 2012. godine, koji se brzo pokazao moćnijim nego što je iko mogao očekivati, zbog čega je i zasluženo osvojio ADCE 2016 Creative Distinction nagradu.

Creative Distinction je posebna pojedinačna nagrada, stvorena da oda priznanje najinspirativnijim primjerima kreativnosti, koji su imali izuzetan društveni utjecaj. Izuzetno možda i nije dovoljno jaka riječ da se opiše nevjerovatni uspjeh kampanje „We are the Superhumans“, zbog čega je ADCE dodijelio ove sedmice nagradu Chrisu Bovillu i Johnu Allisonu iz agencije 4Creative:

„Prvobitna kampanja Meet the Superhumans predstavljala je oglašavanje u svojoj najmoćnijoj i najemotivnijoj formi, i mislila sam da ju je gotovo nemoguće nadmašiti“, prokomentarisala je Dara Lynch (članica Upravnog odbora ADCE-a i direktorica operacija D&AD-a). „Ipak, 4Creative je premašio sva očekivanja. Dok se originalni spot vrtio oko snage i odlučnosti, i stavljanja Paraolimpijskih igara na kartu, prošle godine smo vidjeli čitav spektar osoba sa invaliditetom kako se zadovoljno natječu u sportovima, ali i više od toga, oni besprijekorno rade svakodnevne stvari. Na neki način ovo je mnogo moćnija poruke – slaviti naše razlike ne znači samo superljude u sportovima, već sve ljude koji prevazilaze nevolje i žive normalan život“.

We are the Superhumans

Sve je počelo nakon završetka Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Londonu 2012. kada se prašina slegla i kada jje kampanja Meet the Superhumans počela kupiti pohvale i nagrade širom svijeta. Moralo je doći do nastavka nakon četiri godine, zar ne?

Generalno, nastavci se uvijek smatraju puno težim za raditi, pogotovo kada nemate taj luksuz da se igre održavaju u Londonu po prvi put u 64 godine. Umjesto toga, Paraolimpijada u Riju je bila opterećena svim vrstama negativnih pritisaka, a publika u Velikoj Britaniji je imala daleko manje razloga da se uživi u sve to.

Ali, umjesto da jednostavno pokušaju ponoviti ono što je urađeno ranije, 4Creative je odvažni i drski ton originalne kampanje zamjenio slavljeničkim. Uz muzičku podlogu pjesme Yes I Can, trominutni spot predstavlja osobe sa invaliditetom iz svih sfera života.

On ne samo da je povezao one koji se često osjećaju isključeni iz društva, već ih je stavio na pijedestal. Od kultne, prkosne poruke iz 2012. godine, došla je majstorska tranzicija koja je prikazala veću klasu superljudi koje vidimo oko nas svaki dan.

„Gledali smo političare u parlamentu kako plaču, i primali smo mailove od djece sa invaliditetom koji su nam govorili koliko ih je to inspirisalo,“ rekli su Chris Bovill i John Allison iz agencije 4Creative komentarišući kampanju. „To je dalo timu Velike Britanije ohrabrenje u Riu, i ušlo je u nacionalni kurikulum.“

Creative Distinction nagrada

Creative Distinction nagrada postoji izvan tradicionalnog programa ADCE Awards, i o njoj odlučuje ADCE odbor sastavljen od predstavnika iz svake od 20 članica kluba iz cijele Evrope. U razmatranje se uzimaju radovi iz cijele kalendarske godine, iz bilo koje discipline, a prihvataju se kako komercijalni tako i nekomercijalni radovi. Jedini kriterij je da nagrada ide kreativnoj ideji sa značajnim kulturnim i društvenim utjecajem.

Za 2015. godinu, prvu nagradu ove vrste osvojio je francuski ilustrator Jean Jullien, čiji je dizajn „Peace for Paris“ postao globalni simbol jedinstva, solidarnosti, i prkosa nakon terorističkih napada u Francuskoj.