Iako je posao sa oglašavanjem u pretragama konstantno rastao za Google u niskim dvocifrenim brojkama, cjelokupno tržište pretraga raslo je većom stopom

This article is also available in: English

Izvor: AdAge

Google-ov udio u prihodu od oglašavanja u pretragama je u padu, i nastavit će se pogoršavati svake godine zbog rastuće konkurencije Amazona i Apple-a, tvrdi se u novom izvještaju kompanije Forrester.

Očekuje se da će ove godine prihodi od digitalnih oglasa generirati 85 milijardi dolara, a gotovo polovica toga odnosit će se na plaćeno oglašavanje u pretragama. Najveći dio te sume otići će u Google. Ipak, cjelokupno tržište oglašavanja u mobilnim pretragama raste, a taj rast ne ide u prilog Google-u, već više pogoduje konkurentima kao što su Amazon, Pinterest i Apple, kaže Brandon Verblow, analitičar u Forresteru.

„Primjećujemo da Googleov udio opada, prije svega zbog drugih izvora pretraživanja koji sve više povećavaju svoj udio na tržištu“, kaže Verblow. „Google neće moći ugrabiti sve.“

Budući da se budžeti offline oglašavanja sele na mobilne uređaje, sama kategorija pretraživanja nastavit će rasti, no, za razliku od pretraga na desktop računarima gdje je Google imao jako malo konkurencije, na mobilnim uređajima postoji nekoliko nišnih igrača koji bilježe značajan rast.

Googleov udio na tržištu pretraživanja iz godine u godinu bilježi pad. Sa 88 posto u 2011. spao je do 78 posto u 2016. godini, tvrdi Forrester. Iako je Google-ov posao sa oglašavanjem u pretragama konstantno rastao u niskim dvocifrenim brojkama tokom tog razdoblja, tržište u cjelini raslo je brže, navodi se u izvještaju iz Forrester-a, dok istovremeno mobilno tržište donosi sve više konkurencije za Google.

Forrester navodi kako Amazon iskorištava Google-ovu „slabost“ u polju online kupnje, jer kupci sve više počinju svoje pretrage za ​​proizvodima na Amazon-u, umjesto na Google-u. Prema izvještaju, potrošači imaju 2,5 puta veću vjerovatnost da saznaju za novi brend tokom kupnje na Amazon-u nego u bilo kojoj drugoj vrsti pretraživanja. „Ova će se erozija vjerovatno nastaviti“ za Google, navodi se u izvještaju.

Verblow dodaje da će oiglašivači iz polja roba za široku upotrebu također vjerovatno povećati potrošnju na svoje oglašavanje na platformama kao što je Amazon, koja posjeduje vlastitu uslugu za oglašavanje u pretragama.

Google neće prepustiti online trgovinu Amazonu“, ipak napominje Verblow. „Iako izgleda kako je Amazon-ova Alexa lider u smislu glasovnog pretraživanja, definitivno ne treba otpisati Google iz tog segmenta. Google bi još uvijek mogao postati dominantan igrač u kategoriji glasovnih pretraga, i odmah osvojiti tržišni udio.“