Dokument naglašava trendove, izazove i prilike na koje kreativne organizacije moraju odgovoriti ukoliko žele uspjeti u jednom radikalno novom kontekstu

This article is also available in: English

ADCE i Pi School, promotori Kreativnog inkubatora, novog programa kojem je cilj biti prostor za kreativce da raspravljaju, eksperimentiraju i predlažu nove poslovne modele za ovaj sektor, predstavili su prvu ADCE Bijelu knjigu.

Recept za preoblikovanje kreativne organizacije budućnosti, koji je rezultat 12 mjeseci istraživanja, intervjua, razmjena i kolaboracija više od 90 aktivnih sudionika iz 21 zemlje.

Sa nazivom „Bijela knjiga: Potencijalni modeli za kreiranje kreativne organizacije budućnosti“, dokument daje procjenu ključnih problema u kreativnoj industriji i preporučuje alternativne pristupe za razmatranje organizacijskih modela, uz korištenje simulacija i prototipa kako bi uočio potencijalne mogućnosti i izazove primjene novih modela.

Glavni pokretači i problemi

Dokument najprije identificira četiri glavna pokretača koji su potaknuli potrebu za alternativnim poslovnim modelima. To su rast marketinških tehnologija i nove dimenzije upotrebljivosti podataka, kulturalne promjene na strani potrošača u odnosu sa novim medijskim kanalima, raskol između kreativnih talenata i tradicionalnih radnih modela te preuzimanje agencija od strane konsultantskih i tehnoloških organizacija. Ali nove prilike se nikada ne pojavljuju bez izazova. Kao rezultat toga, dokument navodi i četiri glavna problema koji se javljaju zajedno s tim pokretačima: nedostatak inovacijske kulture, nedostatak tehnološke integracije, nedostatak centričnosti klijenta i problem privlačenja talenata.

Trendovi i savjeti

Nakon navođenja niza rješenja za svaki od ovih problema, rad ukazuje na šest uspješnih trendova, uz savjete za njihovu implementaciju. Ovi trendovi su 1) Nužnost da se periodično redefinira sopstveni poslovni model. 2) Spoznaja da talenti trebaju fleksibilnost. 3) Popularizacija in-house agencijskih modela. 4) Razmatranje dizajna kao discipline povezane sa svim ostalim, a time i potrebe za uspostavom dizajnerske organizacije. 5) Konstantno rastuća važnost dizajna temeljenog na iskustvima. 6) Usvajanje start-up-ovskog načina razmišljanja na temelju eksperimentiranja i neuspjeha kao načina za pronalaženje pravog poslovnog modela.

Budućnost

Nakon prolaska kroz sve pokretače, probleme, rješenja i trendove, u radu se sažimaju neki ključni aspekti koji mogu pomoći u oblikovanju kreativnih organizacija budućnosti, imajući na umu da ne postoji neki jedinstveni agencijski model, nego mnogo različitih. Izvještaj opisuje agencije budućnosti kao male po veličini i agilne u dinamici, ali globalno aktivne, decentralizirane i nepovezane s fizičkim prostorom, sa horizontalnom ili kolaborativnom hijerarhijom, intenzivnim korištenjem freelancera, specijalizirane i sa brojnim interdisciplinarnim ulogama i funkcijama.

Naposljetku, ovaj dokument završava zamišljanjem modela koji sve to primjenjuju u praksi, i objašnjava na čemu se oni temelje, kako rade, koja je njihova dodana vrijednost i izazovi. Metamoto, agencija koja se finansira putem kripto valute, koja vjeruje u transparentnost i stvara objektivnu vrijednost za kreativnost, ili Ideas to Go, online kolekcija sjajnih komunikacijskih ideja spremnih za korištenje koje možete kupiti jednim klikom, neki su od predstavljenih primjera.

Preuzmite cijelokupni ADCE White Paper ovdje.

Kreativni inkubator 2019.

Rim, Barcelona i Berlin ugostit će drugo izdanje Kreativnog inkubatora, uz niz radionica finansiranih iz EU-Creative Europe programa. Zajednica kreativaca će se ove godine usredotočiti na definiranje kreativnog standarda, procesa koji budućim generacijama omogućuje korištenje kreativnosti i dizajna za primjenu rješenja na stvarnim problemima koji nadilaze komunikacijske kampanje.

Program počinje u Rimu (28.-30. marta/ožujka), u jedinstvenom okruženju za učenje Pi School vile. Zatim se seli u dom ADCE-a u Disseny Hub u Barceloni (6.-8. juna/lipnja), a završava put inkubacije u Berlinu (5.-7. septembra/rujna) na Sveučilištu primijenjenih znanosti. Slično prethodnom izdanju, rezultati Kreativnog inkubatora bit će predstavljeni na 6. ADCE Festivalu kreativnosti, u Barceloni, nakon čega će biti sačinjena Bijela knjiga sa konkretnim smjernicama.