Warc objavio izvještaj o učinkovitom marketingu

This article is also available in: English

Warc je objavio svoj najnoviji IPA Effectiveness Awards Report, dubinsku studiju efikasnih marketinških trendova na osnovu dobitnika IPA nagrada koje svake dvije godine slave oglašavanje koje demonstrira jasan povrat na investiciju.

Catherine Driscoll, menadžer za razvoj sadržaja u Warc-u, izjavila je tim povodom: „Napravili smo sveobuhvatnu analizu prijavljenih radova na IPA nagrade za učinkovitost 2016. godine, koje su poznate po svom rigoroznom procesu žiriranja. Kako se mijenja način korištenja medija, tako se prilagođavaju i mjerenja i kreativni pristupi. Naš izvještaj industriji pruža detaljne i vrijedne uvide, trendove i lekcije o oglašavanju koje je učinkovito.“

Slijede četiri trenda iz Warc-ovog izvještaja IPA Effectiveness Awards Report:

Televizija je i dalje najjači nositelj učinkovitosti: Značajan porast korištenja emocija kao kreativnog pristupa, što ukazuje na dugoročnu strategiju razvoja brenda, zabilježen je kod mnogih uspješnih učesnika. Dok su digitalni medijski kanali važan dio ovih kampanja, rezultati pokazuju da su televizijske kampanje i dalje izuzetno uspješne u stvaranju povrata na investicije za brendove. Društveni mediji su korišteni manje kao glavni kanal, i više kao pomoćni i pojačavajući medij.

Brendovi sve više gledaju na dobit i penetraciju: Iako je prodaja bila pouzdan pokazatelj za dokazivanje povrata na marketinške investicije, u 2016. godini došlo je do značajnog usmjeravanja prema dobiti i penetraciji kao najvažnijim poslovnim mjerilima. Popularnost i mjere na društvenim medijima postali su dominantna soft mjerenja, i dok marketeri slušaju savjete da se fokusiraju na slavu, a ne svijest o brendu, dolazi do snažnog rasta u PR vrijednosti.

Ne postoji univerzalni model učinkovitosti koji će odgovarati svima: Pristup pokušaja i učenja kako bi se ostvario napredak sada je uobičajena tema za učinkovit brand marketing. Sada se koristi širok spektar strategija – tv oglašavanje za više tržišta, agilni online programatik i precizno ciljanje uz pomoć podataka – a povrat investicija postižu kampanje i sa malim i sa velikim budžetima, pružajući inspiraciju za brendove svih vrsta, kao i prilike za nova saznanja iz različitih pristupa.

Marketing sa društvenim ciljem dolazi do izražaja: Marketing sa nekim društvenim ciljem bio je ključni trend u industriji i može dovesti do komercijalnog uspjeha. Društveni cilj treba u potpunosti biti integrisan u cijeloj kompaniji, i mora se dobro uklapati uz brend. Kampanje koje su uključivale sudjelovanje potrošača bile su takođe ključna tema u izgradnji rasta i angažmana. Najuspješniji primjeri prelaze geografske i kulturne barijere i odjekuju i mimo svog osnovnog cilja.

Sveobuhvatni IPA Effectiveness Report 2016 je dostupan na www.warc.com.

David Tiltman, šef sadržaja u Warc-u, diskutirat će o nalazima izvještaja sa panelom predstavnika vodećih klijenata i agencija na događaju koji će IPA ugostiti u Londonu, u ponedjeljak 27. februara/veljače.

IPA nagrade za učinkovitost su među najstrožijim natječajima u industriji, i nagrađuju kampanje koje mogu dokazati isplativost svoga marketinga. 2016. godine dodijeljeno je ukupno 11 zlatnih, 13 srebrnih i 15 bronzanih nagrada, te devet posebnih nagrada. Glavnu nagradu, Grand Prix, osvojila je kompanija John Lewis i njene agencije adam&eveDDB i Manning Gottlieb OMD, jer su dokazali kako su njihove dirljive božićne kampanje u periodu između 2012-2015 povećale prodaju za vrijeme praznika u prosjeku za 16%, te su rezultirale osmerostrukim povratom na svaku utrošenu funtu. Kao rezultat toga, godišnji udio John Lewis-a na tržištu povećao se na 29,6%, što je najviši nivo za kompaniju ikad.