Oglašavanje je nekad važilo za prestižnu struku, čak i za dio popularne kulture, a danas se nalazi pred brojnim izazovima

This article is also available in: English

Slovenski oglašivački festival (SOF) 6. i 7. aprila ponovo poziva tržišno komunikacijsku i širu marketinšku struku u hotel Kempinski Palace Portorož. Najnoviji oglašivački trendovi su diktirali promjene i novosti u takmičarskom programu te uticali na sadržaj programskog dijela festivala koji će, sa glavnom temom »Ljudski faktor u oglašavanju«, učesnicima pružiti novi pogled na struku. Žirijem 26. SOF-a će predsjedavati Gal Erbežnik, savjetnik za kreativnu odličnost Zavoda za riječi i misli. Poznati su i prvi govornici. Svoje najbolje radove možete prijaviti do 9. marta 2017.

Kao što je kazala Mija Gačnik Krpič, predsjednica 26. SOF-a i direktorica poslovnog razvoja u agenciji Futura DDB, oglašavanje je prije nekoliko godina važilo za prestižnu struku, u nekim slučajevima čak i za dio popularne kulture, a danas se nalazi pred brojnim izazovima. Čak i najbolje ideje se mogu srušiti na brojnim tačkama ako nismo svjesni koliko je važan ljudski faktor u višeslojnom oglašivačkom procesu. Ovogodišnji SOF će biti usmjeren ka samopropitivanju i razumijevanju uloge pojedinca sa ciljem da se struci podigne ugled i da joj se da značaj kojeg zaslužuje.

Novosti takmičarskog programa

Sistem za prijavu radova je otvoren. Prijaviteljima je namijenjeno 13 osavremenjenih takmičarskih skupina. Suštinska promjena ovogodišnjeg takmičarskog programa jeste proširenje skupine Društveno dobro na dvije kategorije: Društveno dobro neprofitnih, nevladinih i vladinih organizacija te Društveno dobro poduzeća ili njihovih robnih marki. Kategorije su ove godine odvojene zbog kontekstualnih razlika i prizme ocjenjivanja, Grand Prix za društveno dobro će i dalje biti dodijeljen samo za jedan rad.

Širenje komunikacijskih kanala i oblika brendiranih sadržaja donijelo je promjenu i u skupini Radijski oglasi. Ova skupina se od sada zove Radijsko komuniciranje i omogućava prijavu u dvije kategorije: Radijski oglasi i Drugi oblici brendiranog radijskog komuniciranja koja je otvorena za nove, savremene i drugačije oblike brendiranih aktivnosti koje nastaju unutar radio stanica ili u saradnji sa njima.

U skupini Digitalno komuniciranje su, zbog trendova i tehnološkog razvoja, do sada odvojene kategorije Internet mjesta i Aplikacije objedinjene u jedinstvenu kategoriju Internet mjesta i aplikacije.

Na čelu žirija 26. SOF-a Gal Erbežnik

Za osvježenje takmičarskog programa i za izbor članova žirija bio je zadužen Savjet takmičarskog programa SOF-a kojeg vodi Tanja Mezga, direktorica projekata u agenciji Gigodesign.

Žirijem koji će nagraditi najbolje radove slovenske oglašivačke industrije, predsjedavat će Gal Erbežnik, savjetnik za kreativnu odličnost pri Zavodu za riječi i misli, koji ima više od dvadeset godina iskustva u oglašavanju. Žiri 26. SOF-a čine: Gregor Ahman, konceptualni/umjetnički direktor u agenciji Havas Vienna, Miha Bevc, kreativni direktor i partner u BPCS, Vasilije Ćorluka, izvršni kreativni direktor agencije Publics One Macedonia, Matija Kocbek, vođa dizajna i inovacija u agenciji Pristop, Tine Lugarič, kreativni direktor u agenciji Luna \TBWA, Katja Petrin Dornik, kreativna direktorica u agenciji Grey, Matej Praprotnik, pomoćnik direktora za strateška pitanja Radio Slovenija i Peter Šepetavc, vođa marketinga u poduzeću Mediately. Pri ocjenjivanju, u uži izbor plasiranih prijavljenih radova u skupini Cjelovite komunikacijske kampanje, žiriju će se pridružiti još tri dodatna člana koje je imenovalo Slovensko udruženje oglašivača pri Slovenskoj oglašivačkoj komori: Anja Jurca, manager odjela za komunikacije u trgovini Hofer, Andrej Krajner, direktor komuniciranja u NLB i Matevž Šmalc, vođa za upravljanje robnim markama u kompaniji Si-mobil.

Šarolik i bogat dvodnevni program

I ove će godine novi optimizam i motivaciju  posjetiocima SOF-a priuštiti povelika grupa domaćih i međunarodnih govornika. Na velikoj će se sceni pojaviti zvijezde kao što su Gregory Roekens, koji se u agenciji Grey Europe bavi razvojem tehnologija koje poboljšavaju korisničko iskustvo. Dieter de Ridder, izvršni kreativni direktor u AIR Brussels će na osnovu svog dvadesetogodišnjeg iskustva učesnike voditi kroz praktične savjete za postizanje boljih kreativnih rezultata. Trikove industrije će iz svog kreativnog rukava istresati i Harjot Singh, strateški direktor McCann Worldgroup Evropa, koji je radio za neke od najpoznatijih brendova i agencija u cijelom svijetu. Na pozornicu će se popeti i Luka Bajs, stariji tekstopisac, Grey Ljubljana, dr. Roman Berčon, filozof, direktor oglašivačke agencije Votan komunikacije i član novog sastava Oglašivačkog suda, Žiga Drofenik, čovjek koji upravlja autorskim pravima u IMC MP d.o.o., Universal Music Publishing, Cene Grčar, odvjetnik, Pro Plus i potpredsjednik novog saziva oglašivačkog suda, Ivona Janjić, direktorica maloprodaje, Agrokor Group, mag. Tomato Košir, dizajner vizuelnih poruka, dr. Marko Milosavljević, vanredni profesor Fakulteta za društvene nauke Univerziteta u Ljubljani, prof. dr. Andraž Teršek, Pedagoški fakultet Univerziteta u Kopru, Peter Zabret, tekstopisac, Pristop, Gregor Žakelj, osnivač i Art Director, VBG i mnogi drugi.