81% oglašivača u jednoj anketi izjavilo je kako planiraju povećati svoja ulaganja na mobilno oglašavanje, i to nauštrb digitalne TV

This article is also available in: English

Izvor: TheDrum

Marketinški budžeti značajno se mijenjaju u Kini, navodi se u izvještaju kompanije AdMaster. Izvještaj naslovljen „China Digital Trends 2019“ razmatra rezultate ankete u kojoj je učestvovalo 110 oglašivača i 130 stručnjaka za digitalni marketing u Kini.

Kako digitalni marketing nastavlja svoju putanju rasta u Kini, većina će se rasta odvijati u polju mobilnih uređaja.

U izvještaju se navodi da 79% anketiranih oglašivača planira povećati ulaganja u digitalni marketing u 2019. Gotovo trećina anketiranih povećat će svoja ulaganja za 30%, dok će prosječno povećanje ulaganja biti 20%. To je 2% više od rasta u 2018. godini, unatoč prognozama koje predviđaju da će 2019. biti izazovna godina u poslovnom smislu.

2019. će biti godina mobilnog oglašavanja u Kini 1

Na mobilne uređaje će otići najveći dio ovog rasta u ulaganjima: 81% oglašivača planira povećati svoja ulaganja u oglašavanje na mobilnim uređajima, dok će samo 11% povećati svoje budžete za web-stranice na desktop računarima. Polovica ispitanika kaže da su tražilice njihov preferirani kanal za oglašavanje na desktop računarima.

Činjenica da će neki od ispitanika usmjeriti više ulaganja na mobilne uređaje dolazi nauštrb digitalne TV. Iako će 28% anketiranih oglašivača povećati svoja ulaganja u digitalnu televiziju u 2019. godini, 27% kaže da naredne godine uopšte ne planiraju oglašavati na digitalnoj televiziji.

Detaljniji pogled na planiranu potrošnju na mobilne uređaje pokazuje da većina oglašivača očekuje da će svoje mobilno oglašavanje fokusirati na društvene medije i video platforme. Više od polovice kaže da će društvene mreže i video činiti primarni fokus njihovog mobilnog oglašavanja.

Ove promjene u oglašivačkim strategijama zahtijevaju i prave podatke, pa stoga ne iznenađuje da gotovo 60% ispitanika predviđa kako će big-data marketing cloud tehnologije biti najpopularnije u polju marketinga u 2019. godini, a slijede ih AI (55%) i platforme za upravljanje podacima (46%).