Posvetite 10 odsto svog vremena, budžeta i kadrova radikalnim eksperimentima i razmišljanju o tome šta će biti za pet ili deset godina, a ne samo šta će se dogoditi kroz godinu ili dvije

This article is also available in: English

U Portorožu je održana 20. konferencija medijskih trendova SEMPL, koju je u dva dana posjetilo 1200 učesnika iz cijele jadranske regije. Na jubilarnoj 20. konferenciji, u organizaciji Media Poola, učesnici su mogli čuti više od dvadeset govornika iz cijeloga svijeta te učestvovati na četranest radionica i seminara u paralelnom programu. I ove godine su se upoznali s aktuelnim trendovima u svijetu medija i marketinga koji su sve više isprepleteni s naprednim tehnološkim alatima.

Prvog su dana međunarodni govornici najviše pažnje posvetili novim mogućnostima za medije koje donosi razvoj tehnologije.

20. SEMPL: Šta zaista djeluje u marketingu?

Kako će mediji izgledati 2030 godine?

Konferenciju SEMPL, koju je ove godine moderirao i vodio britanski glumac i producent Julian Rhind-Tutt, otvorio je Dean Donaldson, suosnivač i direktor britanske konsultantske kompanije Kaleidoko, koji je govorio o mogućnostima medija u 2030. godini. Već sada su vidljive pukotine koje otkrivaju kako će umjetna inteligencija, tehnologija povezivanja podatkovnih blokova (blockchain) i genetika slijedećih deset godina osjetno promijeniti sve što znamo. »Na sreću čovječanstvo neće zaboraviti na svoje korjene, ali će morati potpuno promijeniti razmišljanje o kreativnosti,« istakao je Donaldson.

Emma Winchurch-Beale, direktorica međunarodne prodaje The Washington Posta i predsjednica World Media Group (WMG), koja objedinjuje najveće medijske kuće na svijetu, predstavila je rezultate istraživanja o njihovim čitaocima. Radi se o ljudima koji uvijek prvi imaju najnaprednije tehnološke naprave i najvjerovatnije kupuju robne marke koje se oglašavaju u međunarodnim medijima. Njih uvijek zanimaju novi proizvodi. Uticajni su na području tehnologije, finansija, investicija i mode. Oglasi objavljeni u vjerodostojnim i uglednim medijima su zato mnogo opaženiji i efikasniji, kazala je Winchurch-Bealova.

I dr. Andrea Malgara, izvršni partner u njemačkoj medijskoj agenciji MediaPlus Group, posvetio se efikasnosti oglasa pri čemu je istakao da su među video oglasima još uvijek najefikasniji televizijski, slijede oglasi na YouTubeu, kako na stolnim tako i na mobilnim platformama, dok su najmanje efikasne video objave na Facebooku.

Zanimljiva je bila i priča  Roberta Čobana, vlasnika i direktora srpske revijalne izdavačke kuće Color Press Grupa, koji je na osnovu vlastitih iskustava govorio o tome kako je medijska industrija u regiji reagovala na ekonomsku krizu i dolazak iPhona – oboje je »doletjelo« 2007. godine. U Srbiji su, na primjer, od 2008. do 2018. prodati tiraži dnevnih novina značajno pali i to sa 910.000 na 310.000. To je izdavače štampanih medija prisililo da potraže nove izvore prihoda kao što su organizacija različitih konferencija i festivala, izdavanje knjiga (koje na srpskom tržištu doživljava pravi procvat), posebna izdanja štampanih revija te organizacija izleta i putovanja.

Šta uništava vašu robnu marku?

Robne marke bi morale izbjegavati klišeje koje su njihov najveći neprijatelj, smatra američki stručnjak za brendiranje David Brier. Brendiranje je za njega umjetnost razlikovanja koja svakom proizvodu udahnjuje život i daje mu značaj. »Ako se kao kompanija samo poistovjetite sa svim vašim konkurentima, ako se ne razlikujete od njih, nemate unikatan glas i nedostaje vam jasna priča, bit ćete samo još jedna marka na prodajnoj polici,« upozorio je Brier.

Dennis Yuscavitch, potpredsjednik za globalni produktni marketing u kompaniji Outbrain, smatra da će preživjeti samo one robne marke koje će naučiti da neposredno sarađuju sa potrošačima. Šta tradicionalne marke mogu naučiti od takozvanih »digital-first« robnih marki? »Te marke se ne boje neupsjeha, greške prave često i iz njih mnogo uče. I, opsjednute su potrošačima,« istakao je Yuscavitch.

Posvetite 10 % vremena razmišljanju o budućnosti

Jedna od najvećih zvijezda SEMPL-a, Peter Hinssen, belgijski serijski poduzetnik, govornik na najvećim međunarodnim konferencijama i autor knjižnih hitova, u svojoj je zadnjoj knjizi pod naslovom Dan nakon sutrašnjeg: Kako preživjeti u vrijeme radikalnih inovacija, naveo brojne primjere pionirskih organizacija koje uvode izuzetne inovacije i time temeljito mijenjaju sve industrijske grane. O tome je govorio i u Portorožu ističući svoje najvažnije saznanje, odnosno savjet učesnicima: Posvetite 10 odsto svog vremena, budžeta i kadrova radikalnim eksperimentima za »dan nakon sutrašnjeg«, odnosno razmišljanju o tome šta će biti za pet ili deset godina, a ne samo šta će se dogoditi kroz godinu ili dvije.

20. SEMPL: Šta zaista djeluje u marketingu? 1

Rustam Ziganshin, prodajni partner Facebooka za Srednju i Istočnu Evropu, posebno je istakao značaj pristupa »najprije video i mobilno« (video and mobile-first), jer upotreba mobilnih naprava svuda u svijetu samo raste. Video format je postao gonilo istraživanja, razmišljanja i praćenja kupovnih odluka što ne iznenađuje imajući u vidu to da potrošači gledaju video tokom cijelog dana. To zahtijeva i drugačije razmišljanje robnih marki koje se, po njegovim riječima, u većoj mjeri moraju posvetiti planiranju za mobilne platforme.

Wes Schaefer, američki poduzetnik i prodajni trener, koji je sam sebi nadjenuo ime »prodajni šaptač«, u zaključnom je prilogu prvog dana upozorio na međuovisnost prodaje i marketinga. »Odličan marketing olakšava prodaju, ali zbog odlične prodaje je odličan marketing moguć,« kazao je Schaefer. Za sve koji se bave prodajom ima jednostavan savjet: »Tražite načine kako služiti ljudima. Budite empatični. Prije svega, slušajte svoje kupce.«

Paralelni program: značaj saradnje u svijetu koji je sve više povezan

Učesnici SEMPL-a mogli su posjetiti i četrnaest praktičnih radionica i seminara u paralelnom programu. Prva im se predstavila modna dizajnerica Nina Šušnjara, koja je govorila o svojim kreativnim partnerstvima s uglednim slovenskim i inozemnim robnim markama. Andraž Zorko (Valicon), Roman Zatler (Delo) i Aleksander Bratina (Grupa Večer) su predstavili rezultate novog istraživanja čitanosti i čitalaca (RBB), Vera Lloyd-Thomas (Kreativa New Formula) je skinula veo sa tajni big data, i navela nekoliko savjeta kako s njima upravljati. Urban Cvek i Sebastjan Novinšek Jelovšek (Influee) su se posvetili influenser marketingu, Damjan Planinc (Get Interactive) je pokušao odgovoriti na pitanje kako umjetna inteligencija i interaktivnost omogućavaju veću efikasnost mobilnog oglašavanja, Robert Petković (Bruketa&Žinić&Grey) je govorio o upotrebi metrika u marketinškim izvještajima, Anja Rus (Red Orbit) se posvetila pitanju kako do što boljeg iskustva po kliku kada početna internet stranica postane najdragocjenije sredstvo poduzeća.

Odlična kreativna rješenja još uvijek privlače pažnju

Za uvodno predavanje drugog dana SEMPL-a pobrinuo se David Bassett, direktor analitike u britanskoj istraživačkoj kući Lumen Research. Između ostalog naveo je podatak da istraživanja koja prate kretanje očiju (eye-tracking) govore da se čak 80 odsto oglasa ne pogleda. »S pravom kombinacijom privlačnih kreativnih rješenja i pažnje vrijednih medija, oglašivači mogu obezbijediti veću opaženost svojih robnih marki i dostignuti veću isplativost investicije,« uvjeren je Basset.

Vještine novovremenog marketingaša

Stručnjak za neuromarketing dr. Nikolaos Dimitriadis smatra da je došlo vrijeme kada marketingaš u organizaciji mora preuzeti ulogu koja mu pripada i da se za nju treba izboriti: ulogu transformativnog vođe. Novovremeni ili transformativni marketingaš mora ovladati sa četiri ključne vještine: neuroznanost, analitika predviđanja, inoviranje i donošenje odluka.

20. SEMPL: Šta zaista djeluje u marketingu? 2

dr. Nikolaos Dimitriadis

O novom obliku marketinga govorio je i američki inovator i izumitelj Lon Safko koji je predstavio koncept fusion marketinga. »Marketing fuzije je mnogo više od integracije; riječ je o sasvim novom konceptu povezivanja svih vaših tradicionalnih i digitalnih alata koji vam omogućava potpuno novi pogled na sve što radite u marketingu,« kazao je i dodao: »Sve medije – tradicionalne, digitalne i društvene u kompaniji već poznajete i koristite ih u marketinške svrhe. Problem je samo u tome da ih još uvijek posmatrate odvojeno, umjesto da ih povežete.« Upravo je njihovo povezivanje ključ do marketinškog uspjeha.

20. SEMPL: Šta zaista djeluje u marketingu? 3

Lon Safko

Tkanje digitalnih veza u doba nesigurnosti

Koliko je važno poslušati kupce učesnici su mogli saznati kroz predavanje Ahtija Leväaha, direktora marketinga u finskoj tehnološkoj kompaniji Smartcart, koji je učesnike poveo na putovanje kroz promjene ponašanja potrošača u digitaliziranoj trgovini. Čak 75 odsto konačnih kupovnih odluka, kada je u pitanju hrana, bude donešeno tokom kupovine u prodavnici. »Kada idete u trgovinu, vašu pažnju pobuđuje približno 0,3 odsto svih raspoloživih proizvoda. Ali samo će se četvrtina proizvoda, koji su pobudili vašu pažnju, naći u vašoj korpi. Izazov za robne marke je kako povećati vjerovatnost da budu još opaženije i kako komunicirati s kupcem koji zapaža tako malo proizvoda,« kaže Leväaho. Jedan od odgovora na to nudi upravo kompanija Smartcart razvijajući pametna kolica za trgovine koja kupcima znatno olakšavaju kupovinu.

Atanas Raykov, direktor za poslovni razvoj Vibera u regijama CIS i CEE, govorio je o značaju zajednice koju omogućava ta aplikacija za slanje poruka. »Poruke ne predstavljaju više samo razmjenu tekstualnog sadržaja s prijateljima i porodicom već one nude trenutnu, sigurniju i osobniju komunikaciju s većim skupinama koje su kreirane na osnovu zajedničkih zanimanja, uvjerenja ili potreba.« To sigurno donosi nove mogućnosti i izazove oglašivačima.

20. SEMPL: Šta zaista djeluje u marketingu? 4

Atanas Raykov

Nekoliko savjeta za start-upe

Daniela Bervar Kotolenko i Matej Golob, partneri u kompaniji CorpoHub, u svom su predavanju o tome, kako »rasturati«, između ostalog kazali kako formirati pobjedničku ekipu u kompaniji, kako pokrenuti stranke, kako djelovati u vrijeme brzih promjena, kako smanjiti kreativne lomove stvaranjem pravog procesa i kako uspostaviti idealan timski odnos sa strankom i poslovnim partnerom.

I nizozemski serijski poduzetnik Jurgen Appelo, zagovornik agilnih i vitkih organizacija, udubio se u ključne tematike s kojim se suočavaju poslovne vođe i produktne ekipe od trenutka kada dobiju inovativnu ideju pa do trenutka kada se zafuraju. Kako kaže, sve uspješne kompanije stalno eksperimentiraju. »Ne boje se da će se pokliznuti, svjesni su da ako su njuihove greške manje, svaku će od njih preživjeti bez veće štete.«

20. SEMPL: Šta zaista djeluje u marketingu? 5

Jurgen Appelo

Istine i zablude digitalnog svijeta

U paralelnom programu drugog dana su Sanja Lalević-Cvetković (Direct Media Srbija) i Mitja Tuškej (Direct Media Slovenija) u uvodu otkrili »istine, laži i zablude« o digitalnom svijetu, menadžerke radne sreće Petra Božič Blagajac i Maja Lončar su dale savjete kako postati sretan saradnik i kako voditi sretnu ekipu, odnosno poduzeće, samostalna savjetnica za korporativne poslove Barbara Krajnc je predstavila »ozbiljnu igru Lego« za kreativniju saradnju unutar poduzeća. Amerikanac Wes Schaeffer, »prodajni šaptač«, koji se prethodnog dana predstavio na glavnoj pozornici, na radionici je otkrio pet svevremenskih savjeta za uspješnu prodaju, stručnjakinja za društvene mreže Manca Korelc i već pomenuti Jurgen Appelo su govorili o tome kako postati profesionalni govornik.