Ako je suditi po njihovim željama, uskoro u regiji možemo očekivati čitav čopor kanskih lavova

This article is also available in: English

Priredio: Ekrem Dupanović

Četiri pobjednička para na nacionalnim takmičenjima Young Lions u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini učestvovali su na ovogodišnjem kanskom festivalu takmičeći se u kategoriji mladih lavova. Nakon što je uzbuđenje prošlo i slegli se utisci, zanimalo nas je kakvo je to iskustvo bilo, šta su u Cannesu naučili i kako poslije toga gledaju na svoju budućnost u komunikacijskoj industriji, špta planiraju? Svi bi željeli uskoro osvojiti pravog kanskog lava.

Gregor Vuk,  Conceptual Copywriter, Saatchi&Saatchi  Slovenija

Pobjeda na državnom nivou je kod mene promijenila sve. Već dugo je bila cilj na mom kreativnom GPS-u koji me je usmjeravao. Još više od naziva najboljeg mladog kreativca važno mi je znanje koj sam kao spužva upijao od trenutka proglašenja i dalje. Ponudile su mi se mogućnosti kojih ranije nije bilo. Upoznao sam ljude koji su u marketinškom svijetu postigli mnogo toga i svoja su iskustva velikodušno dijelili samnom. U agenciji Saatchi&Saatchi su mi dodijelili veću odgovornost i povjerenje kao nikada ranije i zato sam izzaov zgrabio objema šapama. Kako sam izuzetno fokusiran na rezultate, moje su pripreme za Cannes bile isto tako napete kao i festival kreativnosti. Ne, nije me ostavio hladnog, sunce je bilo nevjerovatno vruće. Kanski lavovi su nekakva matura za kreativce i to takva da bih je ja sa zadovoljstvom polagao više puta. Lavovi su centar na mojoj meti koju ću gađati kada budem kreirao kampanje koje će predstavljati zadovoljstvo i ponos klijenata. Samo tako ću dostići festivalske i moje osobne standarde. Izuzetno sam ponosan da sam u Francuskoj s frendom dizajnerom branio boje Slovenije. Ipak za mene će najveći trofej uvijek biti dobro obavljen posao. To mi je uvijek u mislima dok kreiram koncept.

Boštjan Laznik, Publicis One Slovenija, Designer On-line

Azurna obala, rosé in advertising – sve pomiješano u izvrstan francuski koktel. Nakon pobjede u konkurenciji mladih kreativaca, došlo je vrijeme da se Vuk i ja okušamo na svjetskom nivou. Slijedila je sedmica neočekivanih događaja, vrhunskih govornika, super atmosfere i svega što taj odličan festival nosi sa sobom. Od Fcebooka i YouTubea s prezentacijom svih novih tehnologija, do motivirajućih govornika kao što je Steven Gerrard čijem sam se govoru, kao dugogodišnji najvijač Liverpoola, jako radovao. Naravno, nije manjkalo ni komplementarne hrane i pića u okviru festivala nakon čega su na redu bile zabave i nova poznanstva.

Samo takmičenje je bilo izuzetno intenzivno, iako smo nas dvojica vrlo brzo došli do glavne ideje. Fascinantno je bilo promatrati mlade umove iz cijeloga svijeta kako tragaju za rješenjem. Mislim da je budućnost advertisinga u dobrim rukama.

Cannes Lions je je izvrsno iskustvo za sve kreativce koje bi svi, koji imaju mogućnost, trebali doživjeti.

Milica Radović, Wireless media, Senior Copywriter

Odlazak na Cannes Lions je sam po sebi ostvarenje sna, a tek kao takmičar – to je nešto što definitivno nismo očekivale da će nam se desiti tako rano u karijerama. Samo takmičenje je dobro prošlo i lično sam izuzetno zadovoljna našim radom. Malo smo bile pod tremom, ali pozitivnom i sve je na kraju sjajno prošlo. Jedna velika škola i iskustvo je raditi na tako velikom brifu klijenta svetskog ranga, gde se naravno očekuje rezultat na izuzetno visokom nivou u veoma kratkom roku. Na samom takmičenju smo upoznale neke ljude sa kojima se i dalje čujemo i sa kojima smo najviše vremena provodile u Kanu, pa se sad planiraju i neke posete i druženja uživo i ta pozitivna atmosfera saradnje, koja je bila prisutna na samom danu takmičenja, je nešto što me je posebno iznenadilo.
Predavanja na festivalu su bila sjajna, a meni lično su najzanimljivija bila ona iz Lions Innovation dela gde smo se igrali sa robotima, VR-om, slušali o naprednim alatima… Takođe predavanje agencija R/GA i NASA su bila izuzetno zabavna i poučna, svaka na svoj način, kao i mnogobrojne postavke i izložbe koje se nalaze po celom Cannes Lions.

Najjači utisak za koju mogu da kažem da mi je ostao sa fesivala jeste da ne postoji nešto što ne može da se uradi, a naravno i da ideje ne treba ljumorno čuvati za sebe ukoliko želimo da rastu i razvijaju se. I mnogo, mnogo divnih ljudi sličnih razmišljanja, sa raznih meridijana, od kojih neke već smatram prijateljima.

Katarina Keti Zaharijev, grafički dizajner, Leo Burnett Srbija

Biti u Kanu za vreme festivala je sjajan osećaj i jedno vrlo važno iskustvo. Imali smo priliku da vidimo najbolje kreativne ideje sveta, zatim da se upoznamo sa različitim pristupima advertajzingu i ispratimo sve inovacije tehnologija u kreativnosti iz prvog reda. Pored toga i da razmenimo razmišljanja i umrežimo se sa jako talentovanim ljudima iz industrije.

Sama pobeda na nacionalnom takmičenju za Young Lions pokazala je da smo na pravom razvojnom putu, iako je došla kao potpuno iznenađenje.

Festival u Kanu nas je definitivno inspirisao i usmerio ka novim izazovima, a na nama je da stečeno iskustvo i znanje iskoristimo na najbolji mogući način.

Fran Mubrin, kreativni direktor, Agencija 404

Nakon pobjede na nacionalnom Young Lions natjecanju bio sam sretan i ponosan, ali dolaskom u Cannes shvatio sam da je osvojena nagrada puno više od sreće i ponosa. Putovanje u Cannes definitivno je bilo jedno od najzanimljivijih iskustva kroz koje sam nauči mnoštvo novih stvari i otvorio neke nove poglede na posao kojim se bavim.

Naučio sam kako se od pobjednika postaje gubitnik :), ali osim “surove” realnosti mladih Hrvata u Cannesu naučio sam zaista puno korisnih stvari o kojima bih mogao pričati tri dana. Ono što bih izdvojio kao najkorisnije je to da sam se kroz oba natjecanja bolje upoznao s vlastitim kreativnim kapacitetima te sam otkrio na kojim područjima moram još više raditi kako bi mi ideje bile bolje. Natjecanje u Cannesu pokazalo mi je i da se dobre ideje većinom rađaju iz borbe s ograničenim kapacitetima i izazovima te da ponekad ta ograničenja moramo sami stvoriti kako bi idejama učinkovito rješavali stvarne probleme.

Cannes mi je definitivno dao ideju da malo više razmišljam o nagradama i jednog dana o pravom lavu, ali plan za sutra je nastaviti s dobrim radom i razvojem kreativnog tima u Agenciji 404, a nagrade će doći same po sebi. Uz to osobni cilj mi je je svakodnevno učiti što više stvari te se razvijati kroz interdisciplinaran pristupu dizajnu i kreativi u digitalnoj eri.

Matko Buntić, dizajner, Agencija 404

Iskustvo odlaska na Cannes Lions festival bilo je nezaboravno, uzbudljivo i svakodnevno puno novih spoznaja. Nekome tko se bavi ovim poslom nema boljeg festivala da upozna novitete iz profesije i pronađe inspiraciju. Svaki dan je od jutra do podne prošaran izvrsnim predavanjima vrhunskih predavača i od toliko toga na kraju je bilo teško posjetiti sve što nas je zanimalo jer jednostavno dan nije dovoljno dug. Što se tiče natjecanja kojem smo prisustvovali, Fran i ja smo dobar tim, super se snalazimo u takvom tipu rada i volimo se natjecati s kolegama. Nismo postigli najbolji rezultat, ali to nas nije omelo, vrlo brzo smo se vratili u festivalsko, istraživačko raspoloženje.

Canneski festival je mjesto za učenje i širenje vidika. Gdje god zavirite i koje god predavanje posjetite naučit ćete nešto ili ćete se dobro zabaviti. Zato je teško izdvojiti nešto određeno, ali defitivno nešto s čim sam se vratio iz Cannesa jeste inspiracija za širenje dosega u svom svakodnevnom poslu. Tamo je jasno da jednakovrijedne ideje i projekti dolaze iz dijametralno različitih krugova i rađaju se među različitim ljudima i da se u bilo kojoj sredini ideja može dovesti na vrhunsku razinu. Uspjevaju disciplina, trud i kritičko razmišljanje.

Planovi za dalje su nastaviti raditi u firmi u kojoj sam trenutno. Agencija 404 je već neko vrijeme na uzlaznoj putanji. Kanim prihvaćati izazove koji svaki dan dolaze u tom okruženju i s tim novostečenim osjećajem inspiracije uvezenim iz Francuske. A što se tiče natjecanja Mladih lavova, sljedeća godina je još jedna prilika, pa možda još jednom posjetimo Cannes.