Glavna činjenica je da vodeće TV postaje na tržištima Slovenije i Hrvatske kupuje netko tko ulaže i poznaje telekom, a u isto vrijeme ima razumijevanje za sadržaj i njegovu proizvodnju

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

Prije tri dana objavili smo vanrednu vijest da je United Group kupila POP TV (Slovenija) i Novu TV (Hrvatska) za 230 miliona eura. S obzirom na vlasničko učešće u Telekomu Slovenija, Telemachu i TV N1, United Group ovom akvizicijom postaje jedan od najvećih i najozbiljnijih igrača na regionalnom medijskom tržištu. Htjeli smo tim povodom napraviti razgovor sa Draganom Šolakom, predsjednikom Uprave United Group, ali smo obavješteni da on u ovom trenutku ne želi davati izjave o ovoj akviziciji. Zato smo zamolili direktore nekoliko velikih medijskih agncija i istraživačkih kuća da nam daju svoj komentar o tome kako se ova akvizicija može odraziti na regionalno tržište oglašavanja. Nažalost, sezona je godišnjih odmora tako da nismo uspjeli doći do svih koje smo željeli uključiti. Dobili smo tri odgovora, dovoljno da se stekne prva slika o tome šta ovo može donijeti oglašivačkoj industriji.

Janja Božič Marolt, predsjednica Instituta za istraživanje tržišta i medija Mediana

Za mene ovo nije novost. Pro Plus je u izuzetnoj kondiciji, odnjegovali su gledaoce i stvorili internet korisnike. Još od svog početka, 1955. godine, dobro su koristili sva poslovna znanja i programske spretnosti za rast platformi i proširenje programa, povećanje broja gledalaca i prihoda. Zadnje dvije godine su, zbog porasta konkurentnosti Planet TV, ponovo počeli ulagati u porogram i vlastitu produkciju, što je njihove prihode od oglašavanja podiglo iznad slovenskog prosjeka. Slična, samo manje važna, jeste uloga Nove TV u Hrvatskoj.

U Mediani smo još 2012. godine, u saradnji s američkim stručnjacima, istakli značaj poslovnog povezivanja s kablovskim operaterima što je Pro Plusu, dakle Telemachu, uspjelo ove godine. Finansijske pokazatelje Proplusa i cijene zakupa ne želim komentirati.

Ako ova akvizicija zaista bude uspješna, možemo očekivati jedno vođstvo za obje medijske kuće i još veću troškovnu efikasnost. Kao što su i do sada znali večernji prime time rastegnuti kroz veći dio dana, mogli bi kasnije sa još manje zaposlenih dobiti više marketinški privlačnih sadržaja. Svo vrijeme su ih drugi mediji teško pratili, sada će im to biti još teže. Zavisi kako će, nakon nedavne smrti glavnog vlasnika Planet TV i Telekomovog korištenja svojih prednosti, postupiti konkurencija u Sloveniji i kako će u Hrvatskoj doskočiti RTL te kako će u telekomunikacijsku mrežu pustiti susjeda.

Svim međunarodnim oglašivačima će biti lakše jer će imati jednog sagovornika. Samo jaka i vlasnički skoncentrisana konkurencija će ih moći spriječiti da, zbog svoje nepogrešivosti, očuvaju cijene na sadašnjem nivou. Pošto su i do sada dokazali da znaju s oglašivačima i agencijama zajednički kreirati sadržaj, takva će partnerstva moći donijeti više priča koje će biti efikasnije od oglašavanja u oglasnim blokovima ili pop up oglasa na internetu. Ako budu nudili još i plative sadržaje bez oglasa, i razvili svoje društvene mreže, samo će im nebo biti granica.

Božidar Abramovic, CEO Omnicom Media Group Hrvatska

Glavna činjenica je da vodeće TV postaje na tržištima Slovenije i Hrvatske kupuje netko tko ulaže i poznaje telekom, a u isto vrijeme ima razumijevanje za sadržaj i njegovu proizvodnju.  Potencijal je velik. Sa komunikacijske strane najveće promjene bi mogle biti u domeni optimizacije targetiranja, boljeg dosega komercijalne poruke i to neovisno o kanalu distribucije. Otvara se i mogućnost postavljanja sadržaja u cloud, što bi omogućilo prikaz specifičnih komercijalnih poruka svakom gledatelju.  Pravilnim pristupom podacima različitih platformi i njihovim križanjem može se bolje profilirati gledtelja, što dovodi do povećane relevantnosti prikazanih poruka, a samim time veću efikasnost i zadovoljstvo gledatelja. Spojem profiliranja i zasebnog serviranja komercijalnih poruka otvara se mogućnost zakupa kao i na internetu – automatiziranim softwerskim riješenjenjima – programatic.

Mogućnosti i potencijal su veliki, vrijeme će pokazati u kojem smjeru ide interes i investicija novih upravitelja.

Kao Omnicom, mislim da je velika prepreka razvoju, kako sam ga iznio, nepostojanje vještina, odnosno ljudi koji posjeduju znanje i vještine u tim područjima.

Barbara Modic, direktorica Pristop Media

U ovom trenutku je vrlo teško komentarisati šta će novoga donijeti novi vlasnik u medijski prostor. Pro Plus i Nova TV su i do sada bile dvije uspješne medijske kompanije i jedino što mogu jeste da poželim da i dalje uspješno podižu televizijske standarde.