Maša je u Luni TBWA direktno angažovana u digitalizaciji interne komunikacije

This article is also available in: English

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Maša Butara (26) je stručnjak za digitalno komuniciranje. Njen rad u agenciji Luna\TBWA, osim priprema digitalnih strategija obuhvata i kampanje sadržajnog marketinga za veće slovenske i regionalne klijente te projekte digitalizacije internog komuniciranja i menorstva novih članova ekipe.

MEDIA MARKETING: Prije dolaska u agenciju Luna\TBWA radili ste kao savjetnica za društvene mreže u agenciji Pristop. Momci i djevojke u vašim godinama (26) još uvijek uče, a vi savjetujete druge. Ili je digital značajno pomjerio donju starosnu granicu?

Maša Butara: Djelomično. Mi madi i još mlađi smo više kod kuće u digitalu jer nas on prati od srednje ili osnovne škole, pa čak i od rođenja. Takozvane digital native novosti i promjene dolaze sve brže i razumljivo je da će mlađih stručnjaka biti sve više. To je i jedan od razloga da će konkurencija biti sve veća, a veća će biti i potreba za dobrim kadrom.

Ja sam imala tu sreću da sam bila vrlo aktivna za vrijeme studija (projekti, društvo, učenje), što su zapazili i potencijalni poslodavci. Tako je prva ponuda za studentski rad došla prilično brzo i on se pretvorio u stalno zaposlenje, još i prije završetka studija.

MEDIA MARKETING: Gdje ste stekli znanje iz digitala?

Maša Butara: Znanje iz digitala tražim, prije svega na internetu. Godinama već svakodnevno pratim različite portale koji prate trendove u industriji, inovacije, tehnološka rješenja. Obavezno pratim i stranice koje pišu o događanjima u oglašavanju kod nas i u svijetu. Fakultet mi, nažalost,  nije ponudio mnogo o digitalnim komunikacijama i zato smo u Studenstkoj sekciji društva za odnose s javnostima (ŠS PRSS) redovno organizirali događaje i radionice sa stručnjacima iz različitih područja. Značajan dio dobijanja znanja su bila različlita predavanja i konferencije. SEMPL i Diggit na kojima sam sudjelovala, redovne posjete SOF-a, Golden Druma i Weekend Media Festivala su, osim znanja, ponudili i dobar uvid o događanjima na tržištu.

MEDIA MARKETING: Vaša pozicija u Luni je – stručnjakinja za digitalne komunikacije. Šta to tačno znači u svakodnevnom poslu? Kako izgleda vaš radni dan?

Maša Butara: Ono što me najviše raduje jeste da nijedan dan nije isti kao prethodni. Moja agenda je slična agendi većine agencijskih ljudi i sastavljena je od sastanaka, kako internih tako i onih sa klijentima, pregleda aktuelnih zadataka, brainstorminga i, naravno, konkretnog posla. Većinu svog vremena posvećujem pripremi digitalnih strategija za naše klijente, što obuhvata sve – od ključnih poruka po kanalima koje odgovaraju strategiji, do pripreme mehanika i aktivacija koje mogu biti offline i online. Kod nas se na sreću offline i online značajno prepliću tako da ni ekipe striktno ne odvajamo.

Dio mog dana je namijenjen takođe radu TBWA spottera. Svakog dana tražimo triggere, odnosno pokretače (to mogu biti događaji, vijesti, inovacije) koji ukazuju na različite trendove u dolasku što mogu biti važni za nas i naše klijente.

MEDIA MARKETING: Radite i Content marketing sadržaj na digitalnim medijima za velike slovenske i regionalne klijente. Koliko je sadržajni marketing zaživio u Sloveniji, koliko ga razumiju i prihvataju klijenti?

Maša Butara: Mislim da Content marketing ima još mnogo prostora za razvoj i napredak na slovenskom tržištu. Zadnjih godina smo mogli vidjeti nekoliko jako dobrih i kvalitetno izvedenih kampanja, nekoliko odličnih platformi sadržajnog marketinga i jako mnogo content kampanja povezanih sa sportskim sponzorstvom.

Što se klijenata tiče… jedni više, drugi manje Neki od njih žele takve projekte, žele biti drugačiji, žele ideje, traže inovativnost. A neki su još uvijek ograničeni raznim strahovima i imaju premalo hrabrosti. Strahovi su različiti. Od nadređenih do straha od neuspjeha, gubitka budžeta, a djelomično i zbog nerazumijevanja. Ponekad se ti strahovi prenose i na nas. Neki nažalost još uvijek misle da je content marketing samo članak iza kojeg stoji oglašivač. Ali nije tako.

MEDIA MARKETING: Vodite i projekte digitalizacije internog komuniciranja. Kako to u praksi djeluje?

Maša Butara: Krajem prošle godine se kod nas dogodio veliki obrat na području interne komunikacije. Svi mi, koji smo dio TBWA skupine (oko 12.000 zaposlenih), smo se povezali preko jednog izuzetnog alata – Workplace by Facebook. On nije namijenjen (samo) druženju, već bržem kruženju informacija i povezivanju među zaposlenima koji su tako spremniji za svijet koji se jako brzo mijenja. Workplace je svakodnevno vrlo aktivan, redovno se dijele trendovi, novosti, pobjede, informacije kruže veoma brzo, potrebno je samo malo moderiranja. Od usklađivanja i vođenja različitih skupina do davanja informacija koje su bitne za nas ili cijelu grupaciju. Moj doprinos je najveći upravo na tom području. Imajući u vidu da je naš kanal interne komunikacije društvena mreža, tu se osjećam zaista kao kod kuće.

MEDIA MARKETING: U čemu su, po vašem mišljenju, prednosti digitalne komunikacije u odnosu na klasične komunikacijske kanale?

Maša Butara: Glavnom i najvažnijom mi se čini brzina, s njom i uspon dvosmjerne komunikacije s potrošačima, a druga je analitika. Manje troškova (rad, zakup, priprema), radi se o distribuciji sadržaja pravim osobama i dobijanju njihovog feedbacka, tako da mogu biti platforme na kojima radimo bez ograničenja. Kada bi još samo budžeti bili isti ili barem malo optimističniji.

MEDIA MARKETING: Šta mladi lideri trebaju naučiti i neizostavno usvojiti od svojih starijih kolega?

Maša Butara: Možemo naučiti mnogo stvari! Razlike među nama su ono što nas sve zajedno čini snažnijim i upravo kombinacija više generacija rezultira odličnim rješenjima. Kod nas kreativni odjel vodi Janez Rakušček koji pripada starijoj generaciji kreativaca. On je moj odličan mentor. Zajedno se dobro dopunjavamo i čast mi je da mogu od njega učiti svakog dana. I naš vlasnik, Mitja Milavec, ima mnogo iskustva i znanja kojeg sa zadovoljstvom dijeli sa nama mlađim.

Mi mladi se možemo naučiti strpljenju, proaktivnosti i odgovornosti. Upravo ovo zadnje najviše nedostaje mlađim generacijama.

MEDIA MARKETING: A šta bi obavezno trebali odbaciti iz tog nasljeđa?

Maša Butara: Prije svega priče o zlatnim vremenima oglašavanja kada su budžeti bili gotovo neograničeni, snimanje spotova je trajalo duže od jedne sedmice, a snimalo se i na drugim kontinentima.

Što se tiče samog posla, to da odbacimo strah pred divljim i ponekad ludim idejama kod kojih je prisutno i nešto rizika. Posebno kada učestvujemo na pitchevima prisutan je taj mini strah od gubitka koji često vodi do sigurnih ideja.

MEDIA MARKETING: Šta savjetujete svojim vršnjacima? Da vam se pridruže u ovoj industriji ili da pokušaju naći bolji posao?

Maša Butara: Našu industiju preporučujem svima koji žele aktivan posao, stalne izazove i dane koji nisu isti kao i prethodni. Rad u agenciji nije „job“ već „work“. Ako to ne osjetiš, tempo će ti biti prenaporan. Nema ništa slično tome kada u vrijeme vikenda razmišljaš o novoj mehanici ili tehnologiji koju bi mogao upotrijebiti za slijedeću kampanju. Ukoliko je čovjeku to opterećenje i ne raduje se, onda predlažem neku drugu industriju u kojoj su dani sličniji i možeš u 17,00 kazati – OK, to je to za danas – i zaboraviti na projekte do sutrašnjeg dana.

MEDIA MARKETING: Kako vizionirate budućnost digitalnog oglašavanja?

Maša Butara: Sad smo u fazi kada se mnogo govori o analitici, big data, dobro poznajemo potrošače, njihove interese, ponašanje. Važno je da pri tom ne zanemarimo njihove želje. One su teško i nrijetko mjerljive, i pored toga što nisam oduševljena kreativnom upotrebom analitike i razvojem oglašavanja. Još uvijek mislim da će dobre, velike i kreativne ideje biti i dalje važne. Kao tržištu na ovom području potrebno nam je još obrazovanja i povjerenja, digitalno oglašavanje nisu samo baneri i preuzimanje oglasa.

MEDIA MARKETING: Šta su vaše lične i profesionalne ambicije, gdje vidite sebe u budućnosti?

Maša Butara: Dokle god mi to bude zadovoljstvo i izazov, sebe vidi u agenciji. Istina, nikada ne znaš kamo će te život odvesti i kakve prepreke i mogućnosti te čekaju na tom putu. TBWA mi je urezan u kožu, naša vizija, ideje, ikonični radovi… Trenutno se ovdje osjećam odlično i vjerujem da će tako biti i dalje.  I kultura u Luni TBWA je dobra, opuštena, naša direktorica Dali Bungič se zaista trudi za atmosferu u kojoj možemo praviti dobre projekte. Vjerujem kako ćemo zajedno kreirati još mnogo kampanja.

Volim #agencylife, nove briefove, nove izazove … Ako ikada budem mijenjala agencijsku sredinu, bit će to isključivo zbog iscrpljujućih pitcheva.

MEDIA MARKETING: Imate li slobodnog vremena i kako ga provodite?

Maša Butara: Zavisi šta znači slobodno vrijeme? Meni slobodno vrijeme predstavlja i vrijeme kada tokom vikenda pročitam sve članke koji su se nakupili tokom sedmice, pogledam neko predavanje sa većih konferencija (koja su, na našu sreću, uvijek dostupna), ili pročitam neku knjigu, stručnu ili lijepu književnost. Ostatak slobodnog vremena podijelim na prijatelje i porodicu, sport, putovanje i dobru hranu. O tome s vremena na vrijeme napišem i po neki blog.