Želite li uložiti u to da budete lijepi ili u to da vas drugi čuju?

This article is also available in: English

Piše: Tanja Džido, Digital brand strategist & consultant

Na konferenciji za developere, održanoj u utorak, Facebook je predstavio nove alate i mogućnosti koje će već od danas biti dostupne na mobilnim uređajima diljem svijeta. Od proširene stvarnosti, chat botova do naprednih opcija Messengera, Zuckerberg je predstavio viziju u kojem smjeru će se razvijati digitalna komunikacija u 2017. godini, a u centru pozornosti su aplikacije za razgovore.

Messenger postaje glavno mjesto interakcije

Doba preusmjeravanja korisnika s Facebooka na vašu web stranicu je završeno. Uz nove mogućnosti na Messenger aplikaciji, Facebook će se pobrinuti da korisnik dobije sve što mu je potrebno, bez da napusti Messenger sučelje. Od sada će korisnici moći zajedno pretraživati i slušati pjesme sa Spotifya unutar zajedničke poruke,  a ako se dogovaraju što naručiti za ručak, moći će kroz grupnu poruku pregledati menije, naručiti i platiti svatko za sebe te na kraju ocijeniti uslugu restorana bez da uopće izađu iz Messenger aplikacije. Ako žele ipak otići fizički u restoran, moći će i rezervirati svoje mjesto unutar aplikacije. Sve predstavljene mogućnosti rezultat su Facebookovog istraživanja gdje je utvrđeno da korisnici radije komuniciraju s tvrtkama i brendovima putem Messengera nego da ih telefonski zovu ili šalju mailove. Tvrtkama i brendovima će olakšati posao uz opciju Smart Replies gdje će chat botovi povlačiti relevantne informacije sa stranice kako bi sami odgovarali na upite fanova. Za zaljubljenike u igrice, novost je i mogućnost real time igranja svih online dostupnih igara s prijateljima putem Games taba integriranog u aplikaciju.

Jedna kamera – jedna društvena mreža – sve mogućnosti

Zuckerberg je naglasio sve veću važnost kamere u interakciji korisnika na društvenim mrežama te pozvao developere da se pridruže stvaranju filtera i efekata proširene stvarnosti. Iako su te mogućnosti „posudili“ od Snapchata, Zuckerberg želi podići sve na sljedeću razinu te korisnicima uz jedan pokret prstom ponuditi za njih lokacijski i demografski najrelevantnije efekte, a sve s ciljem da korisnici sve što je njima najvažnije imaju na jednoj društvenoj mreži – Facebooku. Developeri i brendovi će moći stvarati custom efekte putem nove Facebook platforme AR Studio. Za vrijeme konferencije lansirana je u beti i aplikacija Facebook Spaces. Pomoću nje korisnici se mogu družiti u virtualnoj stvarnosti, kreirati svoj posebni digitalni avatar uz fotografije s profila te crtati virtualnim markerima, gledati 360 videe i pozivati druge prijatelje putem Messengera.

Kroz brojne „posuđene“ mogućnosti, Facebook je i ovom konferencijom potvrdio da teži biti „sve za svakoga“. Svjestan da korisnici ne vole mijenjati desetke sučelja da bi pronašli informacije ili opcije koje im trebaju, Facebook nudi sve na jednom mjestu i na taj način osigurava svoju dominaciju među društvenim mrežama.

Ako ste razmišljali u 2017. uložiti u novi web i onda koristiti Facebook za privlačenje posjeta, razmislite ponovno. Iako je web stranica zrcalo vaše tvrtke, Facebook Messenger je njeno ozvučenje.

Želite li uložiti u to da budete lijepi ili u to da vas drugi čuju?