Piše: Ladeja Godina Košir, Giacomelli media, connector & managing director 

U čemu je čar Božića? U iščekivanju, u uzbuđenju, u kolektivnom prazničnom doživljaju, u poklonima, u povjerenju. Djeca se ne pitanju, već vjeruju. Za odrasle to ne pristoji.

Boris Becker je, na ovogodišnjem Simobilovom događaju Business Talk u Ljubljani, istakao da je postao vrhunski igrač zato jer ga je pokretala želja za pobjedom. Nije bio broj jedan zato jer je bio natprosječno talentiran ni zato što je imao savršenu tehniku. Čar osjećaja pobjede je bila opojna. Svaki početak igre je značio 50:50 vjerovatnoće za pobjedu ili poraz. Tako i danas u poslu bira rizične investicije, one za koje je vjerovatnoća da će uspjeti uporediva s onom da će propasti. Želi rizikovati, želi pobijediti, želi se igrati. Zna gubiti i, kako kaže, iz toga najviše uči.

Iza Login, prema ljestvici revije Manager, sa suprugom Samom, ove godine kao suvlasnica poduzeća Outfit najbogatija Slovenka, ističe da je za nju posao igra, užitak. Mobilna aplikacija Talking Tom je dostigla već dvije milijarde korisnika što je uspjeh i u globalnim razmjerama. Zašto je baš Talking Tom tako omiljen ako se svakog dana  rađa na hiljade aplikacija. »Zato jer ima dušu, jer ima u sebi ono nešto što se ne može izmjeriti i što se ne može kupiti. Nastala je iz ljubavi, užitka radosti u poslu i to se osjeti. Ako ti je posao zabava i ako u njemu uživaš, uspjeh sigurno dolazi,« strasno je pojasnila Iza Login, kao gošća IBM događaja Ključ do rješenja, krajem oktobra u Portorožu. Istakla je još značaj osjećaja, odazivanja na događaje koji se organizuju za nas. Vjeruje da imamo izbor da li ćemo se odlučiti za negativne ili pozitivne emocije. Ne možemo mijenjati činjenice, ali možemo odabrati svoj odziv na njih.

Na istom događaju smo mogli čuti i Aleksandru Mojsilović, rođenu u Beogradu, danas jednu od najuglednijih stručnjakinja sa područja IKT na svijetu, IBM Fellow, koja vodi istraživačku skupinu u Watson Research Center, u New Yorku. Podaci su je oduvijek zabavljali. Kao djevojčica je zamišljala kako bi se dalo napraviti modele koji bi pojašnjavali odabrana događanja, ali joj se to tada činilo prilično futurističnim. Danas je modeliranje podataka njena profesija. Neizmjerno uživa u tome da može živjeti u svijetu svojih dječijih snova. Pri tom se pita šta je to što bi voljela dati kao životnu saputnicu svojoj kćerki. U školi je akcenat na podsticanju uspjeha. Njoj se čini važnijim očuvati sposobnost da znaš biti sretan. To je po njoj, naime, preduslov svakog uspjeha.

Šta ove tri životne priče imaju zajednikčko s Božićem? Sve. U njima živi Djed Božičnjak kao simbol čarobnosti. S dokazom koji se ne događa jednom godišnje, već svakog dana. Strast i igrivost se prelijevaju u poklon i u uspjeh. Dan za danom. Bajkovito.

Afirmirani pisac Seth Godin svojoj zadnjoj knjizi »The Icarus Deception« za nadnaslov je postavio pitanje »How high can you fly?«. Jer želi podstaći čitaoca da se usudi poletjeti i oživjeti umjetnika koji je u svakom od nas. Svi smo mi umjetnici. Ako se usudimo živjeti. Ako damo priliku svojoj jedinstvenosti i stvorimo čaroliju tamo gdje je prije nije bilo.

Do čarolija vodi put na koji treba hrabro stupiti. U nepoznato, u još neotkriveno. Iz zone udobnosti i ustaljene prakse koji nam daju prividan osjećaj sigurnosti. Apple, na primjer, izaziva tradicionalni svijet prestižnih švicarskih satova kada svojim »Apple's smartwatch« ulazi na tržište. Mišljenja o tome kako će se ova priča razvijati su vrlo različita. Kao što su bila i onda kada je Apple uvodio iPhone i touchscreen pa se, na primjer, kanadski gigant Black Barry samozadovoljno smješkao da to neće ugroziti njegovu tržišnu poziciju. Danas je izgubio 90 odsto tržišta. Apple u svojoj posadi ima Angelu Ahrendt, nekadašnju izvršnu direktoricu Burberrya. Ne slučajno. Njeno razumijevanje modnog svijeta i prestižnih brendova bit će sigurno važno za Apple u kormilarenju novim vodama.

Ni Google ne sjedi skrštenih ruku. Investicije u biotehnologiju i razvoj automobila koji će voziti bez vozača (driveless cars), su u fokusu za naredni period. Nezamislivo je do kojeg se obima može popeti vrijednost i uticaj te korporacije u narednim godinama.

Možemo se odlučiti i da Djeda Božičnjaka nema. Možemo i ne mariti za kičaste priče o uspjehu i kazati da su jeftin trik. Možemo sebi dozvoliti da uđemo na igralište života i napustimo svoju »ptičiju krletku«. Možda smo velika djeca koja se čude svijetu u kojem imamo sve što nam je potrebno. Možemo se ponovo prisjetiti šta znači pisati Djedu Božičnjaku i znati jasno izraziti svoju želju. Kad nas vodi povjerenje umjesto straha, čuda se počinju događati. Više smo ispunjeni, nego prazni. Više smo veseli, nego tužni. Kad padnemo znamo ustati. Volimo sebe i one oko nas. Posao je igra i igra je posao. Prilike se redaju i uspjesi se događaju. Pa i Djed Božičnjak će sigurno doći.