Jedini način da dobijete jasan uvid u sve bitnije parametre za procjenu implementirane kampanje

This article is also available in: English

Piše: Cvetanka Joševa, Digital marketing Manager, Represent Communications Skopje

Kada se prisjetim početka svoje karijere, i vremena kada sam počela raditi na području digitalnog marketinga, sjećam se kako je teško bilo objasniti agencijama (jer u to vrijeme sam radila na strani klijenta) potrebu za odredišnim stranicama za kampanje koje smo implementirali. Uz ogromno iskustvo u radu za međunarodne klijente koji zahtijevaju posebnu analitiku za svaki cent potrošen u kampanje, shvatila sam koliko je to teško za objasniti na lokalnoj razini. Međutim, sve što se nauči je uvijek dobrodošlo za uspjeh.

Kako dobiti optimiziranu i uspješnu odredišnu stranicu za vaš posao?

Ne postoji tačna formula za stvaranje landing stranice! Nikada nećemo reći – „Ovo je 100% savršena odredišna stranica koja će definitivno privući prave korisnike i pružiti nam stabilnu i veću dobit od očekivanog!“

A šta je zapravo odredišna stranica?

Jednostavno rečeno, to je stranica koja se prva otvara kada kliknete na neki baner, tekstualne oglase, rezultate u pretraživaču, link itd. To je izvrstan marketinški alat za sve koji koriste digitalne medije za promociju. Odredišna stranica ima za cilj generirati posjete samo iz sponzoriranih kampanja, ali ovdje u regiji to zapravo nije slučaj. U balkanskom digitalnom svijetu se sponzorirane kampanje najčešće objavljuju na takav način da, ako kliknete na njih, prijeći ćete na postojeću web stranicu određene kompanije, a ne na zasebnu odredišnu stranicu, razvijenu konkretno za određenu sponzorisanu kampanju. Pored pokoje iznimke, 95% oglasa vodi na postojeće web stranice na indeksiranoj stranici.

Odredišne ​​stranice iznimno su važne za uspješne digitalne kampanje. Pomažu nam usmjeriti našu specifičnu publiku i omogućiti nam prikupljanje relevantnih informacija o korisnicima koje ćemo kasnije koristiti za komunikaciju s njima. Prije svega, korisnicima je izuzetno važno iskoristiti prednosti odredišne ​​stranice, a to su:

 1. Provjera svih informacija na jednom mjestu
 2. Pronalaženje odgovora na sva pitanja vezana za promociju / kampanju
 3. Angažman – npr. registracija za neki događaj, kupovina / narudžba nečega, ostavljanje osobnih podataka, itd.

Sve navedeno iznad ima jedan, jedinstven i fokusiran cilj – stimulirati reakciju budućih potencijalnih kupaca.

A šta nije odredišna stranica?

Odredišne stranice su sinonim za početnu stranicu nekog sajta, ali često je to prva stranica koju posjetitelj vidi. Stoga odredišna stranica ne bi smjela imati iste elemente kao početna stranica sajta; ne bi trebala imati navigaciju i druge dodatne veze, već informacije vezane uz promociju, privlačno dugme koje poziva na neku radnju koje će izazvati reakciju posjetitelja, atraktivne vizuale i odgovarajuću poruku.

Koji su tipovi odredišnih stranica?

1- Click-through stranice

Svrha ove stranice koja se sastoji od klikova jest informisanje posjetitelja o proizvodima ili uslugama koje se prodaju ili promoviraju, kao i o njihovim prednostima, kako bi se posjetioci potakli da kliknu na tipku koja poziva na radnju – kupi, pozovi, itd.

Evo primjera: https://moz.com/mozpro/lander

2 – Lead generation stranice 

Ova vrsta odredišne stranice ima za cilj prikupljanje osobnih podataka posjetitelja, obično počevši od imena i e-mail adrese. Ako otvorite takvu stranicu, dobit ćete obrazac za ispunjavanje: specifičnu pretplatu na neku uslugu, narudžbu proizvoda, popust, nagradnu igru, itd. Dobra stranica za generiranje leadova ne bi smjela sadržavati dodatne veze na druge stranice, i navigacija ne bi smjela daposjetioca vodi u neki drugi smjer, samo na postojeći obrazac koji treba popuniti.

Prednosti uspješne odredišne stranice3 – Squeeze stranice 

Ova stranica je posebno dizajnirana da posjetioci na njoj ostave svoju e-mail adresu kako bi nastavili istraživati sajt. Ovo je sjajna prilika za prikupljanje e-mail adresa koje mogu biti korisne u budućnosti.

Evo zašto je ovaj tip sajta efikasan:

 1. Vrlo su kratki i privlačni.
  2. Tekst jasno i ukratko opisuje ponudu.
  3. Posjetioci su uvijek motivirani da ostave svoju email adresu zbog dobrog dizajna.

Prednosti uspješne odredišne stranice 14 – Prodajne stranice 

Ovo je zasebna stranica, neovisna o sajtu, i koristi se za prodaju proizvoda ili usluga. Na ovoj vrsti stranice posjetitelj bi trebao naučiti sve informacije o proizvodu ili usluzi kako bi se odlučio za kupovinu. Ova stranica može imati kratki ili dugi format, ovisno o složenosti proizvoda.

5 – Splash stranice

Splash stranica je uvodna stranica ili zaslon koji se pojavljuje prije otvaranja web stranice. Svrha ove stranice / zaslona je pružiti posjetiteljima dodatne informacije i odvesti ih na ciljanu stranicu sajta. Uzmimo primjer iz Zara stranice. Na samom početku morate odabrati zemlju kako biste nastavili na željenu stranicu.

Prednosti uspješne odredišne stranice 2

Koji elementi su bitni, i kako napraviti dobru odredišnu stranicu?

1 – Naslov stranice 

Ako želimo zadržati posjetitelje na web stranici, moramo imati dobro osmišljen i privlačan naslov, sa sadržajem i tekstom koji odgovara naslovu. Naslov može biti odgovor na pitanje, treba biti zanimljiv i duhovit.

2 – Subtitlovi ili dodatni titlovi 

Nisu obavezni, ali ukoliko postoje moraju imati jasno definiranu i specifičnu svrhu.

3 – Kreativni elementi 

Moramo uključiti fotografije ili videoisječke koji se odnose na sadržaj, tj. tekst, jer oni imaju pozitivan utjecaj na posjetitelje s jednim ciljem – potaknuti ih da čitaju sadržaj i poduzmu neku radnju. Vizualni elementi bi trebali dominirati sajtom, ali moraju biti pažljivo odabrani i dovoljno jasni da bi komunicirali ključnu poruku proizvoda ili usluge.

4 – Sadržaj, tekst 

Ovdje bismo trebali objasniti prednosti naše ponude – tekst bi trebao biti jasan i jednostavno pisan, uređen u odlomke i tačke koje u svakom momentu olakšavaju brz pristup vitalnim informacijama. Također je potrebno uključiti ključne riječi u tekst kako bi se stranica optimizirala. Tekst objašnjava ponudu, stoga je važno izraditi ga na način koji naglašava vrijednosti proizvoda ili usluge. U tekstu odgovorite na sljedeće pitanje: „Šta čini moj proizvod ili uslugu boljom od konkurenata?“ ili „Šta čini ovu uslugu jedinstvenom?“ Pružite korisnicima razlog da odaberu baš vas.

5 – Indikatori povjerenja 

Društveni indikatori su snažan i uvjerljiv koncept. Ljudi žele da neko drugi odlučuje za njih, jer je tako jednostavnije. Zato su recenzije i svjedočanstva tako popularni. Moramo uključiti preporuke koje će pomoći našim posjetiteljima donijeti odluku temeljenu na argumentima.

6 – Tipka koja poziva na radnju 

Tipka koja poziva na radnju, ili call-to-action, jedan je od najvažnijih elemenata na svakoj odredišnoj stranici. Mora biti osmišljena s jednim ciljem – da privuče pažnju posjetitelja i motivira ga da poduzme neku radnju na stranici – da kupi, pretplati se na uslugu, podatke itd. Ti klikovi daju nam konverzije, a to je ono što je najvažnije.

Tipka dakle treba da bude:

 1. Izdvojena odmah iznad ostalih elemenata
 2. Imati kontrastnu boju koja će je izdvojiti iz ostalog sadržaja stranice
 3. Sadržavati poziv na radnju – „pretplati se“, „kupi odmah“, „pridruži se“, itd…

7 -Obrazac za dobivanje leadova 

Kao što je već spomenuto, postoje odredišne stranice koje uključuju obrazac koji treba popuniti. Format bi trebao biti jednostavan i s nekoliko polja za ispunjavanje. Međutim, ne možemo uvijek koristiti kratki format. Da biste saznali koji je format prikladan za vaše web stranice, preporučljivo je obaviti A / B test na svakoj od njih. Šta to znači? Ispitujete obje opcije, kratki i dugi format. Verzija koja pruža bolje rezultate je ona koju biste trebali nastaviti koristiti.

8 – Mobile friendly 

Važno je da se stranica može prilagoditi različitim veličinama zaslona, svim na kojima bi posjetitelji mogli posjetiti web stranicu, baš kao na desktopu.

Kompanije koje često provode sponzorirane kampanje znaju da je ključ uspjeha postizanje optimalnog budžeta u smislu potrošnje. Vidljivost ciljnih skupina jednaka je dobro optimiziranoj odredišnoj stranici. To je jedini način da dobijete jasan uvid u sve bitnije parametre za procjenu implementirane kampanje.