Način na koji funkcionišete, ili ne funkcionišete, određuje vaš zanat i poslovnu kulturu

This article is also available in: English

Piše: Anselmo Ramos
Izvor: Adweek

Tijekom moje karijere, vidio sam sve vrste odnosa između agencija i klijenata. Vjerujem da se dugogodišnja partnerstva održavaju zahvaljujući ogromnim količinama povjerenja, komunikacije i razumijevanja. Povjerenje je osobito važno. Gotovo svi klijenti i agencije (98 posto, zapravo) smatraju da odnos koji se temelji na povjerenju vodi boljoj saradnji.

Ali budimo iskreni, nisu svi odnosi agencija i klijenata savršeni. Ovo su četiri vrste odnosa agencija-klijent u kojima se svi možemo naći (bez obzira želimo li to priznati ili ne).

Bezvezna agencija sa sjajnim klijentom

Teško za uočiti (budući da svaka agencija smatra da je super) ali ovo je češće nego što mislite. Vidim ovaj oblik svo vrijeme. Agencije vole kritizirati svoje klijente. „Moj klijent ne želi raditi sjajne radove.“ „Moj klijent nema poznati brend.“ „Moj klijent nema novca.“ „Moj klijent ne shvaća.“ „Moj klijent bla bla“. Jasno vam je već. Prestanite se žaliti na svog klijenta i zapitajte se kako agencija može bolje. I to brzo, prije nego klijent pozove „dobre momke“. S druge strane, ako ste sjajan klijent sa bezveznom agencijom, na vama je da tražite drastične promjene. Recite svojoj agenciji da očekujete više, i da od sada, želite od njih sjajne radove baš svaki put. Ali im također pružite priliku – gotovo svaka agencija zaslužuje drugu priliku.

Sjajna agencija sa bezveznim klijentom

Iako nije uobičajeno, ponekad se i ovo dogodi. Ako ste sjajna mala agencija, vjerovatno morate biti strpljivi i otrpjeti nešto. Računi se moraju platiti. Ali pokušajte educirati svog klijenta i pokazati što kreativnost može učiniti. Uvjerite ih da izdvoje pet posto svog budžeta da naprave neke lude stvari. Vi ste sjajna agencija, znate što treba učiniti. Ako ste sjajna agencija, siguran sam da ste već nekoliko puta pokušali promijeniti svoga bezveznog klijenta.

Ali im također pružite priliku – gotovo svaki klijent zaslužuje drugu priliku. Ako ništa ne funkcionira, onda ih otpustite. Da, i agencije mogu otpustiti klijenta. One najbolje to i rade. A šta ako ste bezvezni klijent sa sjajnom agencijom? Pa, pitajte ih zašto radovi koje dobivate nisu tako dobri kao oni koje rade za druge klijente. Vjerovatno će vam reći da je vaša krivica, jer su sjajne agencije brutalno iskrene.

Poslušajte ih. Naučite nešto. Budite otvoreni za promjenu. Radite zajedno. Ili recite: „Radite šta želite“ i sklonite im se s puta.

Sjajna agencija i sjajan klijent

Ako imate ovu vrstu odnosa, uspjeli ste. To vam je kao Wieden i Nike. TBWA i Apple. Oni su više od agencije i klijenta – oni su partneri u zločinu. Usklađeni su u ambicijama. Oni žele stvoriti dugoročnu vrijednost za brend, oblikovati kulturu i usput prodavati mnogo proizvoda.

Izgleda kao oglašivački raj, ali nije. Ovo je zapravo najteži odnos. Postoje neslaganja i rasprave, svađe i frustracije, plač i psovanje. To vam je kao pravi brak. Nije svaki dan sjajan, ali svaki dan donosite svjestan izbor da ostanete zajedno u ime sjajnih radova.

Ako ste u ovakvom odnosu, budite zahvalni. Odvojite trenutak da vašem partneru kažete koliko cijenite ono što ste izgradili zajedno, i radite sve što treba da se držite zajedno. Imajte i aferu ako treba, zbog toga ćete biti još više zahvalni za ono što imate. Vi ste dio onih 0,01 posto oglašivačkog tržišta. Upravo sam izmislio taj broj, ali siguran sam da je prilično tačan. No, dok slavimo ljepotu kombinacije sjajnog klijenta i sjajne agencije, ne zaboravimo zloglasne među nama.

Bezvezna agencija sa bezveznim klijentom

Ovo je zapravo najsretniji odnos. Sve teče. Rokovi su zadovoljeni. Nema problema. Možete imati dvosatne ručkove i ipak svaki dan završiti posao u 17:00, i stići na večeru s porodicom. Hej, pa možete i imati porodicu!

Uostalom, bezvezna agencija isporučuje tačno ono što bezvezan klijent želi. Nema pitanja. Čestitamo, vi ste pronašli sreću u oglašavanju, ali uživajte dok traje, jer za prvi problem na koji klijent naleti, agencija će biti kriva. A agencija će reći, „Hej, radili smo upravo ono što ste tražili!“ I odjednom nema više tih uglađenih koktela ili sjedišta u prvom redu koji će spasiti account.

Međutim, postoje slučajevi u kojima su i bezvezna agencija i bezvezan klijent usklađeni. A ako bezvezni radovi nekako rade, i nekako prodaju dovoljno da se garantira posao za svakoga, onda je sasvim u redu. Ko smo mi da sudimo? Ne žele svi lavove i effije.

Pogledajmo istini u oči, sve su agencije i klijenti u jednom od ovih odnosa, bez obzira kažemo li to jedni drugima ili ne, i bez obzira želimo li mi to popraviti ili ne. Dakle, u kakvom ste vi odnosu? Podijelite ovo i označite svoju agenciju ili klijenta. Šalim se. Nemojte to raditi (osim ako ste u vezi na br. 3).