Riskiram da me jednog dana zovu kao "onog koji je pljuvao po Snapchatu, a danas ga svi koristimo”

This article is also available in: English

Piše: Ilija Brajković, Akcija

OK, svi znamo čemu primarno služi: za sexting kojeg roditelji ne mogu pratiti jer poruke na Snapchatu, kao što svi znamo, nestaju nakon nekoliko sekundi.

Ja s ovim člankom riskiram da me jednog dana zovu kao “onog koji je pljuvao po Snapchatu, a danas ga svi koristimo”. Postoje dva razloga zašto nisam ljubitelj Snapchata: ili sam prestar ili sam preglup. Oba razloga su dobar izgovor ako slučajno jednog dana ne budem u pravu 🙂 .

Moj hejt prema Snapchatu nije usmjeren prema njemu kao komunikacijskoj platformi. Tu mislim da je jako dobar (iako ga osobno ne koristim redovito), pogotovo “klincima”. Oni su gore, stavljaju slike iz škole i dopisuju se, sve bez straha da će im roditelji znati za tu komunikaciju. Ako im je Facebook dosadio, idu na Snapchat.

Moj hejt prema Snapchatu je usmjeren na njegov marketinški potencijal. Znate onu Garyjevu “Marketers ruin everything”? E, ja sam već izgubio onu poetsku želju za igranjem i naravno da gledam kako iskoristiti Snapchat za naše klijente, kako bi oni dobili direktnu korist od toga. Možda i nemamo klijente kojima je ciljana skupina tinejdžeri, ali evo i da imamo. Community management (ali onaj pravi profesionalni) na Snapchatu sigurno nije lagan. Treba jako puno komunicirati i raditi sadržaj na svakodnevno bazi. Ajmo pretpostaviti (i to jako konzervativno) da je potrebno 30 sati mjesečno za tu aktivnost. Tih 30 sati klijentu treba naplatiti. Evo, da opet budemo konzervativni i uzmemo samo 20EUR/sat, to je 600EUR koje treba naplatiti klijentu. Dodatno, uz Facebook i Instagram. Za koliko rezultata (pregleda snapova, novih followera…)?

Ako uzmemo satnicu od 30EUR, to dođe na 900EUR mjesečno. Za… 180 followera? 500? 1200? Za koliko pregleda snapova? 2000? 3875?

Ne znam koliko bih neke brlje morao konzumirati da mrtav-hladan dođem klijentu i takvo što mu ponudim.

E da, na Snapchatu nije moguće promijeniti username. Pa ako slučajno jednog dana promijenite ime firme/brenda, morate otvoriti novi profil i izgubiti sve followere. To se nama nedavno dogodilo jednom klijentu; izgubili smo svih 49 followera. Više taj klijent nema Snapchat, ne isplati se truditi.

Znate na koga me Snapchat podsjeća? Na Twitter prije nekoliko godina. Bio sam jedan od najvećih pobornika i promotora Twittera: svim klijentima sam ga preporučavao jer “morate biti gore, tamo su influenceri, ako vas oni retvitaju dobit ćete puno”. Gurali smo taj Twitter, pokušavali komunicirati sa followerima, napraviti neki rezultat i onda se dogodilo… ništa. Broj aktivnih Twitter korisnika u Hrvatskoj (a više-manje i u regiji, osim Srbije), je beznačajan uspoređujući sa Facebookom. Sada našim klijentima Twitter služi eto da su tamo prisutni, ali nema tu pravog community managementa.

Čini mi se da je Snapchat trenutno jedan veliki hype. Kojega Instagram (Facebook) brutalno kopira (više-manje sve funkcije zbog koji je Snapchat i postao popularan). Hoće li za godinu dana klinci stavljati neku sliku i na Snapchat i na Instagram? Ako budu morali odabrati jednu mrežu, koja će to biti? Kako ćemo mi marketingaši takvo što moći iskoristiti? Hoće li Snapchat uvesti oglašavanje koje će biti privlačno i malima?

Možda sam u krivu. Možda za tri godine svi zaboravimo na Facebook i pređemo na Snapchat. Možda smo napravili stratešku grešku u razvoju agencije Akcija i prekasno se uključimo u taj vlak, i možda izgubimo neke klijente. A možda su u šumi.