Digitalna revolucija je započela, veselimo se sljedećoj konferenciji!

This article is also available in: English

Piše: Sara Morić – Junior Community Managerica, Dialog komunikacije

U Zagrebu je održana Digital Takeover konferencija na kojoj su se u nekoliko sati izredala predavanja domaćih i stranih digitalnih stručnjaka na temu digitalne transformacije u biznisu i potrebe za promjenom marketinške paradigme. Konferencija, u organizaciji 24sata, u zagrebački Branimir centar, dovela je važna imena, poput Roba Khazzama, generalnog direktora Ubera za centralnu i istočnu Europu, Damiana Hubu, Googleovog voditelja tima za zakup medija za centralnu i istočnu Europu te Evgeniya Roshchupkina, glavnog čovjeka Vibera u Rusiji.

Između ostalog, saznali smo što je osobito bitno kod implementacije novih tehnologija i komunikacije s potrošačima preko digitalnih kanala, a istaknula bih sljedeće:

1. Kako bi se nove tehnologije i digitalna transformacija implementirali što efikasnije, važno je da postoji odgovarajuća zakonska regulativa. Ovo pitanje najviše je istaknuo Uberov Rob Khazzam, koji kaže kako bi širom implementacijom Uberovih usluga poput UberBoat i UberPool u Hrvatskoj mogli stvoriti i do 10,000 novih radnih mjesta u sljedeće dvije do tri godine. Pametne regulacije vode do digitalne inovacije, zaključio je Rob uz prigodnu fotografiju Hrvatskog sabora.

2. Od Nikše Gopčevića iz Styrije smo naučili da se u krizi može naći novi fokus. Nikša je rekao kako ulaganje u digitalnu transformaciju ne znači ulaganje samo u tehnologiju, već i u ljude. Styrija je uložila u svoju platformu koja na prvo mjesto stavlja potrebe korisnika, i to ne čitatelja, već novinara i urednika koji se uz pomoć digitalnih platformi mogu fokusirati na sadržaj – što znači produkciju veće količine sadržaja i njenu veću kvalitetu. Nikša je rekao kako Styrija nastavlja ulagati u digitalnu transformaciju te da će na sljedećoj konferenciji predstaviti svoj novi projekt, potpuno personaliziranu naslovnicu.

3. Saznali smo da postoji alat koji može ispričati vrhunsku priču za brendove – Promethej. Njega je predstavio Karlo Stojčević, CEO agencije Red Point i član Uprava agencija Pixsell i Newsroom, koji je objasnio kako su Prometheja naučili da prepoznaje atribute brenda, ali i kako ljudski mozak reagira na oglašavanje. Karlo je argumentirao kako reklame, nasuprot uvriježenom mišljenju, djeluju na instinktivni mozak. To znači da ne “trigeriraju” racionalni um i ne djeluju na emocije, već se smještaju još dublje, u područje nesvjesnog. Na taj način brend postaje top of mind, kojeg se ljudi instinktivno sjete u određenoj kategoriji.

4. Googleov Damian Huba smatra kako je holistički pristup i optimizacija publike ono čemu treba težiti kod digitalnih kampanji. Naglasio je kako su kod targetiranja publike najvažnije tri stvari; prva je pronaći pravog potrošača, za što više nije dovoljna demografija, nego identifikacija putem signala, koji mogu biti ponašanje i interesi, mjesto boravka, okoliš i slično. Druga je naći pravo vrijeme – oglase postaviti tako da se pojavljuju onda kada ih želimo vidjeti i unutar pravog konteksta, a treća poslati pravu poruku. Huba je istaknuo da su testiranje, pokušaji i isprobavanje više varijanti jedini način da vidimo koja poruka dobiva najbolju reakciju.

5. Komunikacija se treba prilagoditi platformi na kojoj se brend oglašava. Važnost prilagodbe komunikacije je istaknuo Viberov Evgeniy Roshchupkin koji sugerira da brendovi koji žele komunicirati s potrošačima putem messenger aplikacija trebaju postati njihovi prijatelji, odnosno razgovarati prijateljskim tonom i slanjem zabavnog sadržaja na kojeg su na tim platformama korisnici već naučeni, poput brendiranih stickera, gifova, fotografija i videa.

Predavanje profesora Klemensa Skibickog, koji je i zaključilo konferenciju, saželo je glavnu poruku dana: došlo je do fundamentalne promjene paradigme – digitalno vrijeme je odmah i sada, starije generacije i uprave tvrtki se moraju pomiriti s tim, a na digitalcima je da im na što jasniji način, uz razumijevanje i empatiju, pojasne kako i zašto.

Digitalna revolucija je započela, veselimo se sljedećoj konferenciji!